Fotovoltaická Elektrárna Podporuje Mistrovství Světa v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru vstupuje do vyřazovací fáze. Toto mistrovství světa je známé jako "Ragnarök". V zápasech ve skupinách se objevilo několik nečekaných vítězů, kteří rozvířili vášnivé debaty a jistě vzbudí větší pozornost při vstupu do vyřazovací fáze. Jako fotovoltaika se kromě fandění svému oblíbenému týmu ale také zajímám o vývoj fotovoltaické situace hostitelské země.

broken image

Pořádání nejdražšího mistrovství světa

Podle MMF se očekává, že v roce 2022 bude HDP Kataru na obyvatele činit až 82 887 dolarů, což z něj dělá pátou nejbohatší zemi na světě z hlediska HDP na obyvatele a skutečného blízkovýchodního magnáta. Katar utratil za pořádání mistrovství světa více než 220 miliard dolarů, což je pětkrát více než náklady na předchozích sedm mistrovství světa dohromady, a jedná se tak o nejdražší mistrovství světa v historii.

Ropa a plyn přinesly Kataru stálý přísun bohatství a elektřina se používá bezbolestně. Katar má jednu z nejvyšších spotřeb elektřiny na obyvatele na světě - v roce 2020 to bylo 15 236,23 kWh, zatímco v Německu ve stejném roce 6 692,89 kWh. Katar, který je ze tří stran obklopen mořem, je typickou poloostrovní zemí s velmi horkými léty a jen o něco chladnějšími zimami. To je jeden z důvodů, proč se Katar rozhodl uspořádat mistrovství světa v zimě.

Typické tropické pouštní podnebí Kataru, terén je rovinatý, většinu území pokrývá písečná poušť, vysoké teploty a sucho, srážek je málo, velmi vhodné pro výstavbu fotovoltaických elektráren. (Jak počasí ovlivňuje fotovoltaické moduly?)

broken image

 Stavba nejluxusnější fotovoltaické elektrárny

18. října 2022 bylo oficiálně oznámeno, že Al Kharsaah, první velká pozemní solární elektrárna v historii Kataru a v současnosti třetí největší samostatná fotovoltaická elektrárna na světě, bude připojena k síti na plný výkon. Fotovoltaická elektrárna se nachází 80 kilometrů západně od katarského hlavního města Dauhá a její rozloha činí 1 000 hektarů, což odpovídá 1 400 fotbalovým hřištím. Projekt, který vyvinuly společnosti TotalEnergies, QatarEnergy a Marubeni, má celkovou investici přes 460 milionů USD. S celkovým instalovaným výkonem 800 MW by měl projekt zajistit 1,8 miliardy kilowatthodin čisté energie ročně, uspokojit spotřebu elektřiny přibližně 300 000 domácností a snížit téměř 900 000 tun emisí CO2.

broken image

Elektrárna využívá celkem 2 miliony bifaciálních fotovoltaických modulů, které dodává čínská společnost LONGi. Současně se používá jednoosý fotovoltaický tracker, který nepřetržitě sleduje slunce, a fotovoltaické panely zachycují přímé sluneční paprsky na jedné straně a odražené světlo od země na straně druhé, čímž se výrazně zvyšuje kapacita výroby elektřiny. Předpokládá se, že elektrárna dokáže pokrýt 10 % špičkové poptávky po elektřině v Kataru a snížit 26 milionů tun emisí CO₂ za celou dobu své životnosti.

Současně je fotovoltaická elektrárna v zájmu zvýšení výroby elektřiny a snížení nákladů na následný provoz a údržbu vybavena inteligentním robotickým ramenem pro čištění fotovoltaických modulů, které každé čtyři dny vyčistí každý modul od prachu a písku.

broken image

Uhlíkově neutrální, globální akce

Tato elektrárna, která je součástí katarské národní vize 2030, je první v katarském odvětví výroby nové energie, významně zvyšuje podíl fotovoltaiky na katarské spotřebě energie a snižuje emise uhlíku a byla úspěšně připojena k síti před mistrovstvím světa ve fotbale, čímž byl splněn závazek Kataru uspořádat "uhlíkově neutrální" mistrovství světa ve fotbale.

broken image

V současné době svět čelí výzvě energetické transformace, aby se snížily emise skleníkových plynů, kontrolovala míra teplotních změn a snížila závislost na fosilní energii, je nezbytné podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie, jako je solární a větrná energie. V roce 2021 svět vynaložil na zavádění nízkouhlíkových energetických technologií 755 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 27 %. Bez ohledu na to, jak je země bohatá, se neobejde bez podpory nových zdrojů energie, aby zvýšila svou kapacitu výroby energie a zabezpečení dodávek, a čím je země bohatší, tím více potřebuje kombinovat s novými zdroji energie, aby uspokojila rostoucí poptávku po elektřině, a podpořila tak svůj energetický přechod!

broken image

Jako výrobce fotovoltaických modulů se 14 lety profesionálních zkušeností je společnost Maysun Solar připravena spolupracovat s vámi na podpoře energetického přechodu. Kontaktujte nás a otevřete nám dveře k zelené energii.