9.14 Ceny fotovoltaiky: ceny v dodavatelském řetězci jsou vysoké a šikmé

· Cenové trendy

Křemík: Nabídka je stále nedostatečná a ceny mohou zůstat vysoké

Při sledování výroby a provozu spoje křemíkového materiálu tento týden jsou dvě společnosti stále v údržbě a očekává se, že se koncem září vrátí k normálu; zvýšení dodávek polysilikonu v Číně od října do určité míry zmírní současný nedostatek dodávek .

Pokud jde o cenu, mainstreamová cena hustých blokových materiálů zůstává v rozmezí 43.421-43.851 amerických dolarů za kilogram a cena reinvestičních malých materiálů je mírně vyšší než toto rozmezí, ale celková podepsaná cena postupně ukázala stabilní trend a postupně se rozšiřovalo rozpětí transakčních cen, tedy mezi vysokými a nízkými cenami. Vzhledem k celkové těsnosti dodávek křemíkových materiálů v září se očekává, že krátkodobá cena zůstane vysoká.

Křemíkové destičky: celek zůstává nezměněn, Zhonghuan zvyšuje cenu křemíkových destiček

Přestože dodávky monokrystalických křemíkových plátků byly ovlivněny mnoha nepříznivými faktory způsobenými zemětřesením a výpadky elektřiny v provincii S'-čchuan, celková výroba křemíkových plátků v září má stále možnost meziměsíčně růst a objem dodávek se postupně zvyšoval koncem září. Z pohledu dodávek různých velikostí je však nárůst nabídky křemíkových destiček o velikosti 210 mm omezený, zatímco nárůst nabídky křemíkových destiček velikosti 182 mm se postupně zvyšuje.

TCL Zhonghuan, jedna z předních společností vyrábějících křemíkové destičky, zvýšila 8. září cenu křemíkových destiček. Běžná cena specifikací typu P 210 mm-150μm vzrostla na 1,442 USD za kus. Doposud bylo pozorováno, že vysoký rozsah transakční ceny o velikosti 210 mm skutečně vzrostl a je blízko cenové úrovni oznámené Centralem, ale ať už průměrná cenová hladina může růst hladce, trh stále potřebuje čas na reakci.

Buňky: stejné jako minulý týden, nebo zůstanou vysoké

Přestože je cena článků na vysoké úrovni, současná poptávka po nákupu některých prvních výrobců se pohybuje kolem 0,5–1 Gw, což podporuje cenu článků v září.

Transakční cena bateriových článků zůstala tento týden stabilní, ceny článků M6, M10 a G12 se pohybovaly kolem 0,167-0,169 USD za watt, 0,169-0,188 USD za watt a 0,169 USD za watt.

Mezi nimi objem transakcí o velikosti 182 mm v segmentu s vysokými cenami 0,188 USD za watt nadále rostl, a dokonce zazněla i nabídka 0,225 juanů za watt. V případě velikosti 210 mm mírně vzrostla i cena v amerických dolarech v situaci omezené nabídky křemíkových plátků.

Součásti: Mírně uklouznuté

Ceny modulů v září mírně poklesly, především kvůli slabé poptávce a kolísání kurzových faktorů.V současné době je většina projektů ve čtvrtém čtvrtletí stranou. Současný evropský cenový rozsah modulu je přibližně 0,25–0,33 USD za watt. Průměrná cena jednoduchého skla je 0,268 USD za watt a průměrná cena dvojitého skla je 0,273 USD za watt, což je o 0,7 % méně než minulý týden.