Jak přidat FV panely do stávajícího systému

Svět je v historickém procesu přechodu od starých k novým zdrojům energie. V Evropě, kde jsou ceny elektřiny vysoké a stará energie je nedostatková, mnoho majitelů fotovoltaických domů doufá v další rozšiřování svých příjmů, ať už jde o uspokojení rostoucí poptávky po elektřině nebo o zisk z prodeje elektřiny. Po přečtení tohoto článku se dozvíte, jak správně přidat FV panely pro rozšíření vašeho stávajícího FV systému.

broken image

Než začnete, musíte posoudit, zda má váš dům místo pro více FV panelů.

1. Máte na střeše místo navíc?

Prostor je hlavním limitujícím faktorem pro nové FV panely. Mnoho fotovoltaických systémů již využívá veškerý dostupný střešní prostor na domě, takže přidání dalších panelů může být obtížné.
Úpravou uspořádání fotovoltaických panelů však lze získat určitý prostor navíc. Doporučuje se nejprve zvážit prostor střechy, přeci jen střecha je nejlepší volbou pro sluneční záření.

broken image

2. Pokud střešní prostor nestačí, poohlédněte se jinde

Pokud váš dům nemá žádné vhodné plochy pro instalaci nových FV panelů, jsou zde další možnosti, které je třeba zvážit, jako je náhradní pozemek, kde můžete postavit držáky pro instalaci FV panelů.
A pokud máte velký balkon, nebo jste si nedávno nechali přístavbu a chtěli postavit nový altán či garáž, pak jsou tyto prostory také vhodné.

broken image

3. Pamatujte, že fotovoltaický panel musí být schopen se vyhřívat na slunci!

Přestože jde o základní zdravý rozum, je třeba to znovu a znovu zdůrazňovat. Dostatek slunečního záření je základem pro získání výhod výroby fotovoltaické energie. Čím déle bude vaše fotovoltaické pole každý den přijímat sluneční světlo, tím více elektřiny dokáže systém vyrobit a tím více účtů za elektřinu může váš domov ušetřit.

Poté, co máme instalační prostor, musíme zvážit, jak přidat další fotovoltaické panely do stávajícího systému.

Životnost fotovoltaických modulů je obvykle více než 20 let, zatímco životnost střídačů a regulátorů je obecně asi 10 let. Nejprve tedy musíme posoudit, zda je potřeba vyměnit zařízení ve fotovoltaickém systému, zejména střídač!

broken image

4. Zda vyměnit měnič

Střídač je jednou z nejdůležitějších součástí fotovoltaického systému, která přeměňuje stejnosměrný proud produkovaný fotovoltaickými panely na střídavý proud, který může domácnost využívat. V současné době jsou na trhu dva typy střídačů: mikrostřídač a řetězcový střídač. Většina FV systémů instalovaných před 5 lety běžně používala stringové střídače. Má maximální vstupní/výstupní kapacitu, po jejímž překročení již nelze připojit žádné FV panely. V závislosti na kapacitě vašeho střídače můžete přidat fotovoltaické panely odpovídajícího výkonu a připojit je ke stávajícímu střídači.

Pokud však původní střídač již běží na maximální kapacitu, musíte si zakoupit druhý střídač nebo upgradovat stávající střídač. Pokud budete i nadále používat stringové invertory, doporučuje se vybrat si větší střídač s více MPPT, aby bylo možné potenciálně zpracovávat stávající panely a nové solární panely současně.

broken image

Další doporučovanou možností je mikroinvertor. V současné době naprostá většina fotovoltaických modulů v domácnostech využívá mikroměniče. Za prvé, mikroinvertory jsou velmi flexibilní, protože je lze přidat do jakéhokoli solárního systému, i když váš současný systém používá místo mikroinvertorů řetězcové invertory. Za druhé, existují různé typy střídačů – od 1-v-1, které se připojují pouze k jednomu panelu, až po 4-v-1, které přeměňují energii ze čtyř solárních panelů najednou. To znamená, že si můžete snadno vybrat typ měniče (nebo kombinaci typů měničů), který je vhodný pro váš systém.

5. Vyberte správný instalační program

Upřednostňuje se váš předchozí instalační program, protože to pro vás může být nejlepší volba. Je pravděpodobné, že tito odborníci již znají váš domácí FV systém. Jsou nejlépe vybaveny, aby zvládly rozšiřování fotovoltaického pole vašeho domova.
Pokud však máte špatnou zkušenost s předchozím instalátorem nebo pokud přestal fungovat, budete si muset najít nového instalátora. Jde o zcela novou výzvu a práce na rozšíření systému bude složitější než prvotní instalace fotovoltaických panelů. Proto musíte provést komplexní posouzení kvalifikace, profesionality a poprodejního servisu montéra, abyste zajistili, že nebudete opakovat předchozí zkušenosti.

broken image

6. Požádejte o instalační licenci

Zda je potřeba povolení k instalaci více FV panelů, závisí na mnoha faktorech, jako je velikost systému a výkon, který vydávají, ale ve většině případů to není vyžadováno. Pokud ale chcete přidat více než pár kilowattů a potřebujete koupit střídač, budete pravděpodobně muset podat žádost o připojení k síti na oddělení energetiky.
Před oficiální stavbou se proto určitě informujte u místních úřadů, abyste předešli zbytečným problémům v budoucnu.

7. Získejte odměny

Je možné, že nebudete mít nárok na stejné pobídky, jako když jste instalovali svůj první fotovoltaický systém, včetně daňových slev a daňových dobropisů. O mnoho pobídek je totiž možné požádat pouze jednou na domácnost.
Nová energetická transformace v Evropě se však zrychluje a nelze vyloučit možnost dalších pobídek v budoucnu. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým instalačním technikem, který zná nejlépe místní zásady. Před zahájením instalace nového panelu máte možnost získat nové odměny.

broken image

Maysun Solar má 9 prodejních kanceláří po celém světě a více než 23 skladů. Naši kolegové jsou profesionálové s 5-10 letou praxí v oboru a dokážou poradit i s instalací fotovoltaických systémů u vás doma, případně doporučit místní spolehlivé montážníky. Kliknutím na Kontaktujte nás zobrazíte nejbližší kancelář Maysun.