Jasná inovace: solární panely s průhlednou zadní vrstvou

· Cenové trendy

Průhledné zadní vrstvy pomohly podpořit a přitáhnout pozornost k nové a vzrušující oblasti fotovoltaiky. Použití průhledných zadních vrstev v rychle se rozvíjející oblasti fotovoltaiky - bifaciální fotovoltaice - zvýšilo jejich dynamiku a pozornost.

Přečtete si:

1.Technologie soalrových panelů s průhlednými zadními listy
2.Proč zvolit transparentní backsheets?
3.Solární panely s transparentní zadní stěnou v extrémních povětrnostních podmínkách

Technologie solárních panelů s transparentními zadními listy

Tyto solární moduly s transparentními backsheety jsou schopny generovat energii z přední strany a až 20% energetický zisk ze zadní strany pomocí kombinace vysoce účinných bifaciálních článků s mono pasivovaným zadním kontaktem emitoru (PERC) a fólie POE pro backsheety.

Životnost bifaciální transparentní zadní fólie je 25 let díky použití POE odolného proti výparům a transparentní zadní fólie složené z fluorových materiálů. Vnější vrstva transparentní zadní desky obsahuje ochranu proti stárnutí a korozi. Pro použití v náročných podmínkách je zadní fólie pokryta fluorovou vrstvou (tloušťka vyšší než 10 mm), která zabraňuje UV záření a zároveň zachovává její vynikající mechanické vlastnosti. Polyoxyethylen (POE) je voděodolný polymer, který předčí EVA díky svému delšímu, stabilnějšímu molekulárnímu řetězci a absenci kyselých skupin.

Jedná se o metodu, jak zvýšit energetický výkon fotovoltaického systému s minimální dodatečnou prací, což následně snižuje vyrovnané náklady systému na elektřinu. Klíčem k jeho velké oblibě je jednoduchost, s jakou může být vyroben, zejména na úrovni článků. Dokonce i PERC lze bez dalších nákladů upravit na bifaciální, stejně jako jakoukoli jinou pokročilejší technologii.

 Technologie solárních panelů s transparentními zadními listy

Proč zvolit průhledné zadní desky?

Bifaciální solární panely s transparentní zadní vrstvou mohou dosahovat stejné úrovně výroby energie a zisku energie ze zadní strany. Jsou lehčí, lze je nastavit za kratší dobu a je na ně poskytována záruka na výkon v délce 25 let.

Badanie wpływu temperatury na zdolność paneli słonecznych do wytwarzania energii

1.Lehčí při stejné úrovni výroby energie

Přestože v současnosti existuje více typů solárních modulů než v minulosti, celkový trend směrem k větším rozměrům a vyššímu výkonu se nezměnil. S tím, jak se součástka zvětšuje, roste i její hmotnost. Modul se skleněnou průhlednou zadní vrstvou je lehčí než verze s dvojitým sklem a použití průhledné zadní vrstvy šetří ještě více hmotnosti s tím, jak se modul zvětšuje.

Například náš výrobek Venusun S 410Wp váží pouze 14 kg, ale běžné solární panely 410 Wp váží o 7 kg více. Pokud bydlíte v bytě a chcete si na balkoně nainstalovat solární panely, tyto lehčí solární panely se jistě snáze a bezpečněji zavěsí na balkon.

Badanie wpływu temperatury na zdolność paneli słonecznych do wytwarzania energii

2.Vysoká kvalita s konkurenceschopnou cenou

Řada výrobců modulů se rozhodla využít jako alternativu průhledné zadní listy. Tento přechod ukazuje, že tyto transparentní backsheety mají lepší cenu při stejné kvalitě.

Výrobci modulů tvrdí, že díky nižší hmotnosti a snadnější instalaci a montáži mohou jejich bifaciální moduly poskytovat vyšší vnitřní výnosové procento a nižší vyrovnané náklady na energii pro fotovoltaické systémy s bifaciálními moduly.

3.Vyšší účinnost při nižší provozní teplotě

  Většina lidí má obavy z její výroby energie.

Údaje z projektu s cementem fixovaným umístěním (typ P) ukazují, že s rostoucí intenzitou záření roste i denní výtěžnost modulu s transparentní zadní stěnou. S rostoucí intenzitou dopadajícího světla se rozdíl ve výkonu mezi bifaciálním modulem s transparentní zadní stěnou a modulem se skleněnou stěnou zvětšuje. Větší účinnost modulu s transparentní zadní stěnou je způsobena jeho nižší provozní teplotou.

Důvodem tohoto výsledku je jednak to, že polymerové moduly s backsheetem jsou "prodyšné", což umožňuje pronikání vlhkosti do míst, kde se teplo rozptyluje rovnoměrněji. Tím se provozní teplota článku snižuje o 5 až 10 °C, což zvyšuje jeho účinnost.

Na druhé straně je backsheet průhledný pro infračervené světlo, což umožňuje, aby odpadní teplo ze solárních článků modulu unikalo zadní stranou.

4.Snadnější čištění

Protože je průhledná zadní deska bifaciálního modulu odolná proti skvrnám, čistí se a udržuje snadněji než sklo.

Povrch průhledné zadní desky je silně zaplněn atomy fluoru, takže je extrémně elektronegativní. Výsledkem je, že znečištění na povrchu zadní desky je prach, který byl fyzicky absorbován do zadní desky. Déšť tyto druhy skvrn rychle smývá, čímž zabraňuje jejich hromadění na zadní desce a snižuje energetický výkon. Kapky vody se odvalují od hydrofobního povrchu průhledné zadní fólie, což usnadňuje její čištění.

5.Odolnost proti korozi způsobené solí, kyselinami a pískem

Průhledná zadní deska je odolná proti korozi způsobené slanými a alkalickými látkami. Díky tomu je modul TB bezpečnější pro použití ve sklenících, v zasolené a alkalické půdě a v zemědělství s fotovoltaickými články. Vrchní vrstva průhledné zadní desky odolá více než 50 l padajícího písku. Za více než 30 let by se průhledná zadní deska mohla opotřebovat pískem v poušti.
 

5.Odolnost proti korozi způsobené solí, kyselinami a pískem

Solární panely s průhlednou zadní vrstvou v extrémním počasí

1.Při krupobití

Přední strana bifaciální transparentní zadní desky je vyrobena z tvrzeného skla. Tvrzené sklo má vyšší rázovou houževnatost, takže je bezpečnější pro použití v místech, kde je rozšířeno nepříznivé počasí, například krupobití.

2.Za extrémního horka

Průhlednou zadní fólii můžete používat za extrémního horka díky jejím anti-UV vlastnostem. Pro srovnání, propustnost UV záření u skla se pohybuje mezi 40 a 50 %, zatímco u průhledné zadní fólie je to méně než 1 %. Protože se vysoce průhledný POE často používá pro bifaciální moduly, může zadní fólie modulu blokovat UV záření a poskytovat tak ochranu článkům a obalovým materiálům, které obsahuje.

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů. Vyberte si z naší široké nabídky celočerných, černě orámovaných, stříbrných a skleněných solárních panelů, které využívají technologie polovičního řezu, MBB, IBC a Shingled. Tyto panely nabízejí vynikající výkon a stylový design, který dokonale zapadne do každé budovy. Společnost Maysun Solar úspěšně založila kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími montážními firmami v mnoha zemích! Kontaktujte nás pro aktuální nabídky modulů nebo jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky. Rádi vám pomůžeme.

Odkaz:

JinkoSolar Launches Bifacial Module with New Transparent Backsheet - News. (2020, July 20).

PV Tech. (2020, March 10). JinkoSolar: Transparent backsheet vs dual glass—- Advantages and disadvantages - PV Tech.

Doporučené články:

Může krupobití zničit solární panely?  18. srpen 2023
Bilance uhlíkové stopy (CO2) solárních panelů  22. srpen 2023