Nový trend ve fotovoltaických článcích: obdélníkové destičky (182R a 210R)

· Průmyslové Novinky

Ze 125 mm na 166 mm a ze 182 mm na 210 mm se nyní "obdélník" stal hlavní cestou pro fotovoltaický průmysl, jak snížit náklady a zvýšit účinnost, aby se odpoutal od tradičního tvaru destiček. Ve srovnání s tradičními čtvercovými destičkami využívají obdélníkové destičky plněji křemíkový materiál na konci destičky, což pomáhá snižovat náklady. Na straně modulu a na jeho konci mohou poskytovat vyšší výkon, a tím zvyšovat hodnotu pro zákazníka.

broken image

Diverzifikace velikosti

Rozmanitost velikostí, které jsou v současnosti k dispozici pro obdélníkové inovace, překvapila celé odvětví. Když společnost Trina Solar uvedla v dubnu 2022 na trh svůj nový produkt "210R", bylo to poprvé, kdy se na veřejnosti objevily obdélníkové plátky, a zcela se tak zbořil desítky let starý stereotyp, že křemíkové plátky by měly být čtvercové. Od té doby se díky uvedení modulů s obdélníkovými články, včetně modulu "182R", staly obdélníkové křemíkové články středem zájmu celého odvětví.
Pokud jde o 182R, současná velikost 182R je 183,75*182 mm, 185*182 mm, 186*182 mm atd. V zájmu zvýšení účinnosti a výkonu se specifikace velikosti článků vyšplhaly až do nebeských výšin. Například obdélníkové destičky Longi používají velikost 183,75*182 mm, JinkoSolar používá 186,8*182 mm a JA 185*182 mm.

broken image

Významná hodnota

Důvody rychlé popularity obdélníkových křemíkových destiček v krátkém časovém období jsou jednoduché: zaprvé se zlepšila technologie a zadruhé systémová hodnota plynoucí ze zvýšeného výkonu modulu a významná hodnota dodavatelského řetězce.
Je dobře známo, že monokrystalické křemíkové destičky se zpracovávají z monokrystalických křemíkových tyčí, a jak se zlepšovaly techniky výroby destiček, postupně se pro výrobu destiček kromě středu tyče zpřístupnil i materiál pro její okraje. Výroba obdélníkových křemíkových destiček také pomáhá plně využít křemíkový materiál a může snížit náklady. Na druhou stranu cílem fotovoltaického průmyslu bylo vždy usilovat o snížení nákladů na jednotku elektrické energie. V současné době se účinnost přeměny u výrobků výrobců fotovoltaických modulů příliš neliší, a tak se v zájmu snahy o snížení nákladů a zvýšení účinnosti a zdůraznění diferenciace výrobků stává optimální volbou zvýšení výkonu.

broken image

V této souvislosti může používání obdélníkových křemíkových destiček výrobci modulů výrazně zvýšit výkon jejich výrobků a pomoci vytvořit vyšší hodnotu pro zákazníka. V loňském roce společnost Trina Solar oznámila zvýšení výkonu modulu založeného na desce 210R o 30 W; výrazně se snížily náklady na dopravu, přičemž došlo k 5,3% zvýšení výkonu v krabicích a 1,86% úspoře celkových nákladů na kWh. Hodnota pro zákazníka je tedy zřejmá.
Zdá se tedy, že velikost modulu na bázi 210R poskytuje možné odbytiště pro matoucí obdélníkové křemíkové destičky v této fázi, aby se maximalizovala hodnota před i za průmyslovým řetězcem. Jejich sbližování bude mít zároveň významný dopad na harmonizaci odvětví, synergie a ekologickou výstavbu.

broken image

Převrat v průmyslovém řetězci

V průmyslovém řetězci panuje stále větší shoda na harmonizaci obdélníkových velikostí destiček a modulů. Různorodost obdélníkových velikostí destiček však způsobuje zmatek i v průmyslovém řetězci.
Pro přední výrobce destiček je nejbezprostřednějším nákladem výrazné zvýšení netechnických nákladů. Jejich dodavatelské řetězce a řízení zásob, plánování kapacit a míra automatizace zařízení jsou ovlivněny rozdílností obdélníkových velikostí destiček, což následně snižuje efektivitu výroby a brání vzniku efektu rozšiřování obdélníkové technologie. Tyto náklady se týkají také společností v segmentu pomocných materiálů, jako jsou zadní desky, sklo a hliníkové profily.

broken image

U navazujících terminálů se mohou velikosti modulů značně lišit v závislosti na změně velikosti obdélníkových destiček, což má významné důsledky pro instalaci. Jeden z vedoucích odborníků v této souvislosti uvedl: "Nejednotnost obdélníkových velikostí křemíkových destiček představuje obrovskou zátěž pro průmyslový řetězec a maří původní účel postupných inovací ve fotovoltaickém průmyslu, kterým je optimalizace podpory průmyslového řetězce, budování ekologie, snižování nákladů na elektřinu a podpora maximální hodnoty na straně aplikace."
Společnost Maysun Solar, výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, rovněž uvedla na trh produkt modulu s obdélníkovými články o rozměrech 182*210 mm, zájemci mohou kliknout na tlačítko níže pro podrobnosti o produktu nebo nás kontaktovat prostřednictvím aplikace WhatsApp.