Jak mohu snížit škody na svém fotovoltaickém systému způsobené přírodními katastrofami?

· Průmyslové Novinky

Výroba energie z fotovoltaických panelů (FV) se jako čistý a neznečišťující obnovitelný zdroj energie intenzivně rozvíjí a využívá v mnoha zemích světa. Fotovoltaická zařízení jsou však zranitelná vůči škodám způsobeným přírodními katastrofami. Co můžeme udělat pro prevenci a snížení těchto škod?

1. Důležitý je výběr lokality pro projekty elektráren.

V každém období dešťů je v mnoha oblastech vyšší pravděpodobnost silných dešťů a záplav. Podle statistik, jakmile fotovoltaické elektrárny v těchto oblastech utrpí vodní přívaly, kromě toho, že některé fotovoltaické komponenty lze ještě zachránit, je elektrické zařízení v podstatě zničeno. Proto je důležité prověřit a vybrat místo projektu elektrárny.
Při výběru místa pro elektrárnu je třeba komplexně zohlednit administrativní požadavky na výběr místa pro fotovoltaickou elektrárnu, klimatické podmínky, jako jsou zdroje slunečního záření, geografické a adresní podmínky, hydrologické podmínky, kvalita atmosféry, dopravní podmínky a podmínky přenosu energie. Nejdůležitější je, aby se umístění elektráren pokud možno vyhnulo hurikánům, tornádům, oblastem ohroženým zemětřesením a zátopám.
Pokud jde o hydrologické podmínky, měly by se brát v úvahu maximální krátkodobé srážky, hloubka vody, úroveň záplav, odtokové poměry atd. Tyto faktory přímo ovlivní montážní systém fotovoltaického systému, konstrukci montážní základny a výšku elektrického zařízení. Projekty na střechách by zároveň měly plně zohlednit nosnost střechy.

broken image

2. Výběr správného montážního držáku pro fotovoltaiku

Odolnost fotovoltaické elektrárny proti větru je do značné míry určena montáží FVE. Teoretická maximální odolnost proti větru u FV držáků je 216 km/h a maximální odolnost proti větru u FV sledovacích držáků je 150 km/h (vyšší než 13 úrovní tajfunu). Abyste odolali tajfunům, potřebujete nejprve velmi silné PV držáky. Proto musí fotovoltaické elektrárny posílit své základy a držáky a také zajistit pevnost rámečků modulů. To vyžaduje cílený návrh stavby, přísnou kontrolu kvality výrobků a rozumný výpočet tlaku větru a sněhu.
Z hlediska ochrany proti ponoření by se naopak výška držáku neměla zvyšovat pouze s ohledem na odolnost proti vodě. To sice poskytuje ochranu proti zaplavení, ale výrazně zvyšuje náklady a takové extrémní situace jsou v současné době stále vzácné. Mělo by se proto více uvažovat o zajištění odvodňovacích zařízení v souladu s místními meteorologickými a hydrologickými podmínkami nebo o instalaci dodatečných dočasných odvodňovacích zařízení v případě přívalových dešťů.

broken image

3. Zřizování odvodňovacích zařízení

Vzhledem k vydatným a koncentrovaným srážkám v některých oblastech v určitých obdobích roku je obtížné vyhnout se přívalovým dešťům, i když jsou některé montáže fotovoltaických elektráren postaveny vysoko a umístěny velmi pečlivě. Například rybářské a fotovoltaické elektrárny a plovoucí fotovoltaické elektrárny (FPV) jsou postaveny na hladině vody, a když silný déšť zvedne vodní hladinu, panely se poškodí. Pokud lze přebytečnou dešťovou vodu v tomto místě včas odvést, nedojde k ponoření panelů. Proto je důležité zohlednit podmínky odvodnění a v současné době je nejúčinnějším způsobem doplnění vědeckého odvodňovacího systému.
U obecné šikmé střechy rodinné distribuované fotovoltaické elektrárny se díky její vlastní odtokové kapacitě zpravidla neobjeví nadměrné množství vody, vliv přívalových dešťů může být zanedbatelný. Elektrárny s plochou střechou jsou však z hlediska montáže poměrně nízké, takže při přílišném dešti budou panely pravděpodobně deštěm promočeny. Proto, aby se zabránilo nadměrnému hromadění vody na plochých střechách a vzniku malých jezírek, lze instalovat dodatečnou sadu odvodňovacích systémů, které účinně odvádějí vodu před příchodem silných dešťů.

broken image

4. Jak se dlouhodobě bránit vnikání písku a prachu

Střední a velké fotovoltaické elektrárny by měly zjednodušit síťové propojení systému, dodržovat 25letý bezúdržbový návrh provozu systému, realizovat efektivní provoz a pozdější údržbu, používat střídače s krytím IP65, realizovat izolaci vnitřního a vnějšího prostředí, udržovat zařízení ve stabilním provozním prostředí, monitorovat, provozovat a udržovat, řídit a alarmovat z hlediska času, prostoru a zařízení na více úrovních a ve více rozměrech a omezit vliv teploty, písku, solné mlhy atd. z technických prostředků. Vliv vnějšího prostředí na životnost zařízení.
Současně mohou fotovoltaické elektrárny používat také stringové střídače s plně uzavřeným přirozeným odvodem tepla, které mohou dlouhodobě odolávat útokům písku a prachu, aniž by to mělo vliv na výrobu energie a životnost fotovoltaické elektrárny.
Další informace o instalaci střídačů a bezpečnostních opatřeních naleznete v tomto našem článku.
+ Tlačítko pro vložení odkazu 0313 na příspěvek na blogu

broken image

5. Zakupte si odpovídající pojištění.

Nyní na trhu pro taková fotovoltaická zařízení, která se v procesu provozu setkala s přírodními katastrofami nebo neočekávanými nehodami způsobenými škodami na majetku, již existuje odpovídající pojištění, které minimalizuje rizika při provozu fotovoltaických zařízení, aby účinně chránilo udržitelnost příjmů z fotovoltaiky.
Musíme pochopit, že fotovoltaické pojištění obsahuje tyto tři hlavní typy pojištění: pojištění majetku, pojištění odpovědnosti, pojištění kvality. Aby se snížily nevyhnutelné ztráty způsobené přírodními katastrofami, volí veřejnost zpravidla pojištění majetku.

broken image

Společnost Maysun Solar, výrobce fotovoltaických modulů s 15letou zkušeností, vám může poskytnout vysoce kvalitní solární panely. Můžete nás také kontaktovat pro cenovou nabídku produktu kliknutím na tlačítko níže.