Ovlivňují fotovoltaické systémy rádiové signály?

· Průmyslové Novinky

Nejprve si ujasněme, že solární panely nemají přímý vliv na RF signály, ale je možné, že FV systémy signály ruší. Proč tedy tento problém vzniká? Co by měli uživatelé (zejména ti, kteří instalují distribuované fotovoltaické systémy v domácnostech) dělat, pokud se s tímto problémem setkají? Pojďme o tom společně diskutovat.

broken image

Co jsou to rádiové signály?

Nejprve je třeba si ujasnit, co je to RF (rádiová frekvence). RF označuje elektromagnetickou frekvenci, kterou lze vyzařovat do prostoru, a to v rozsahu od 300 kHz do 300 GHz. RF proud je zkratka pro vysokofrekvenční střídavé měnící se elektromagnetické vlnění. Střídavý proud, který se mění méně než 1000krát za sekundu, se nazývá nízkofrekvenční proud, zatímco proud, který se mění více než 10 000krát, se nazývá vysokofrekvenční proud a RF je takový vysokofrekvenční proud. Prochází-li vodičem proud, vytváří se kolem vodiče magnetické pole; prochází-li vodičem střídavý proud, vytváří se kolem vodiče střídavé elektromagnetické pole, které se nazývá elektromagnetická vlna. Při frekvencích elektromagnetických vln nižších než 100 kHz jsou elektromagnetické vlny pohlcovány zemí a nemohou tvořit účinný přenos, ale při frekvencích vyšších než 100 kHz se elektromagnetické vlny mohou šířit vzduchem a odrážet se od ionosféry na vnějším okraji atmosféry, což vytváří možnost přenosu na velké vzdálenosti. Vysokofrekvenční elektromagnetické vlny se schopností přenosu na velké vzdálenosti označujeme jako rádiové frekvence.

broken image

Fotovoltaický systém pro bezdrátové signály

Fotovoltaické panely slouží k absorpci sluneční energie a přeměně světelné energie na elektrickou. Fotovoltaické systémy vyžadují elektrická zařízení a elektroniku pro přeměnu stejnosměrného proudu generovaného fotovoltaickými moduly na střídavý proud pro připojení do sítě. Frekvenční rozsah elektromagnetického záření produkovaného fotovoltaickými panely je mezi viditelným světlem a infračerveným zářením, což je nízkofrekvenční signál. Tento frekvenční rozsah se nepřekrývá s frekvenčním rozsahem používaným WIFI, Bluetooth a dalšími bezdrátovými sítěmi. Proto nemá přímý vliv na signál WIFI.
Pokud však instalace fotovoltaických panelů vyžaduje přivedení kabelů ze střechy přes stěny a stropy do interiéru, přičemž v blízkosti této cesty se nacházejí další elektronická zařízení. Pak budou fotovoltaické panely produkovat slabé elektromagnetické záření do okolí a toto záření může způsobovat radiofrekvenční rušení (RFI) televizního nebo bezdrátového signálu, což následně ovlivňuje kvalitu příjmu signálu zařízení. To představuje problém z hlediska elektromagnetické kompatibility. Elektromagnetická kompatibilita je ucelený pojem s mnoha ovlivňujícími faktory. Elektromagnetické prostředí fotovoltaického systému je souhrnem elektromagnetických jevů vyvolaných v okolí fotovoltaického systému.

broken image

Faktorem, který způsobuje největší vliv elektromagnetického rušení, je však ve srovnání s fotovoltaickými panely střídač. Když střídač přímo přepíná mezi stejnosměrným a střídavým napájením, je pravděpodobnější, že vyzařované elektromagnetické frekvence budou rušit signály elektronických zařízení.

Způsoby manipulace

Běžný uživatel může tento vliv minimalizovat vhodnou instalací a obcházením síťových zařízení. Například vytažením kabelů na druhou stranu místnosti nebo jejich zavedením přes vyšší stropy. A abychom vyřešili problém EMC, můžeme zkusit přidat k napájecím kabelům několik magnetických smyček.
Pokud je příčinou měnič, můžeme použít nějaké specializované zařízení, které rušení od měniče sníží. Například filtrační kondenzátory. Naštěstí je tento problém skutečně minulostí. V současné době trpíme rušením signálu způsobeným střídačem jen zřídka.
Pokud máte doma rušení signálu, je lepší zkontrolovat jiná chytrá zařízení v domácnosti než fotovoltaické panely a střídače. Výrobky, jako jsou notebooky, způsobují rušení signálu s větší pravděpodobností než fotovoltaické panely.

Společnost Maysun Solar má širokou nabídku kvalitních solárních panelů, které vyhovují vašim potřebám. Jsme výrobce modulů založený v roce 2008 a máme bohaté odborné znalosti. Kontaktujte nás nyní prostřednictvím aplikace WhatsApp a získejte cenovou nabídku. Věřte nám, stojí to za to.