Mají zadní listy vašich fotovoltaických modulů tyto problémy?

· Průmyslové Novinky

Dlouhodobá stabilita fotovoltaického modulu je klíčem k nepřetržité výrobě elektřiny z fotovoltaického systému. Zadní deska je důležitou součástí FV panelu, která chrání články, ale během výroby a pozdějšího používání se mohou vyskytnout některé běžné problémy. Níže je uveden seznam běžných problémů s backsheety fotovoltaických panelů, který sestavila společnost Maysun Solar.

broken image

1. Žloutnutí

V procesu laminace fotovoltaických modulů se k lepení solárních článků na sklo a zadní desku používají dvě vrstvy lepicí fólie. Jedna ze dvou vrstev lepicí fólie je obvykle nutná k odříznutí krátkovlnného UV záření. Samotná zadní fólie je odolná vůči UV záření o vlnové délce 300 nm-380 nm, ale některé zadní fólie přesto pod vlivem UV záření žloutnou, což vede k destrukci molekulárních složek vrstvy zadní fólie a ke snížení celkového výkonu zadní fólie, jakož i ke snížení odrazivosti zadní fólie, což ovlivňuje celkový výkon modulu.

Materiály obsahující fluor jsou ze své podstaty odolné vůči UV záření, pokud nejsou jinak ošetřeny. Pokud obě lepicí fólie neodstřihnou krátkovlnné UV záření, může UV záření přímo způsobit zežloutnutí zadní fólie umístěné na spodní vrstvě. Modul tak bude vypadat nevzhledně a zažloutlý backsheet bude odrážet méně slunečního světla, což následně ovlivní schopnost solárního článku absorbovat sluneční světlo a v konečném důsledku sníží výkon modulu.

broken image

2. Vydutí

Umístění horkých míst na článku a umístění neviditelné pásky jsou obě náchylná k vyboulení zadní fólie, zejména pokud se obě místa překrývají, a to především v důsledku vysokých teplot způsobujících odpařování materiálu.
Absorbér UV záření v EVA přemění absorbované UV záření na část tepelné energie a vyzáří ji do modulu.
Obecně lze říci, že maximální pracovní teplota modulu se pohybuje mezi 70 °C a 80 °C. Podle zkušebních údajů bude mít zvýšení teploty vliv na výstupní výkon modulu a při každém zvýšení teploty samotného modulu o 1 °C se výstupní výkon modulu sníží přibližně o 1 W. V případě, že se teplota zvýší o 1 °C, dojde ke snížení výstupního výkonu modulu.

broken image

3. Vzduchové bubliny

Pásky zadní desky způsobují velký sklon mezi sbíhajícími se pásky a pracovníci pokládky neumístili pásky EVA na místo, což způsobilo, že EVA nebyla dobře vyplněna. Během pozdějšího používání modulu se bubliny postupně rozšiřují a materiál kolem bublin oxiduje a zhoršuje se, což značně ovlivňuje životnost modulu.

broken image

4. Škrábance

K poškrábání může dojít několika způsoby: 1. od samotné suroviny; 2. od ostrých předmětů, které poškrábou zadní desku během přepravy na přenosové lince; 3. od poškození zadní desky ořezávači během procesu ořezávání.
Hlavní role zadní desky v montáži jsou vlhkost, prach a izolace. Poškrábání zadní desky výrazně snižuje odolnost součástky proti vlhkosti, což urychlí oxidaci součástky, a antiizolační vlastnosti sníží bezpečnostní vlastnosti součástky. Poškrábání také zvyšuje propustnost vody pro zadní desku. Nadměrné množství vodní páry vnikající do modulu přímo vede ke korozi vnitřních obvodů, což v dlouhodobém horizontu povede ke ztrátě výkonu modulu při výrobě energie a ke zničení vnitřních obvodů v důsledku silné oxidace, čímž skončí životnost modulu.

broken image

Pokud se u vašeho fotovoltaického modulu vyskytne některý z těchto problémů, obraťte se co nejdříve na značkovou společnost, u které jste jej zakoupili. Kromě problémů s backsheetem, které mohou způsobit ztrátu výkonu fotovoltaického modulu, existuje mnoho běžných problémů, které mohou zabránit fotovoltaickému systému ve výrobě energie, které si můžete prohlédnout po kliknutí na tlačítko níže.

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, provádí během výrobního procesu řadu testů a může vám poskytnout kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro nabídku produktu.