Pět příkladů projektu Solar+Roads

· Průmyslové Novinky

Obsah tohoto článku:

  • Solární silnice ve Francii
  • Solární cyklostezky v Polsku
  • Cyklostezky v Nizozemsku
  • Chodníky na solární pohon v Nizozemsku
  • Solární silnice v Německu

V této fázi EU zavedla řadu předpisů na podporu využívání solární energie pro energetickou transformaci zemí. Kromě velkých fotovoltaických elektráren a fotovoltaických elektráren pro domácnosti se některé země začínají zabývat projekty, které kombinují fotovoltaiku a silnice, a tyto případy mají své úspěchy i neúspěchy. Přečtěte si, zda se takový projekt vyskytl i ve vaší zemi.

broken image

Solární silnice ve Francii

Již v roce 2016 dokončilo město Tourouvre v Normandii, které se nachází v severní Francii, prakticky první solární silnici s názvem Wattway, která je dlouhá celkem 1 km a je pokryta 2 800 m2 fotovoltaických panelů. Panely jsou chráněny silikonovou vrstvou, která údajně vydrží přejetí přibližně 2 000 aut denně.
Francouzská agentura pro životní prostředí a kontrolu energie tehdy vypočítala, že 1 km dlouhá "solární silnice" by mohla zajistit denní veřejné osvětlení malého města s 5 000 obyvateli. Kromě toho je "solární dálnice" schopna dodávat elektřinu pro semafory, dobíjecí stanice elektromobilů a elektřinu pro domácnosti.
Projekt v hodnotě 5 milionů eur se však v praxi potýká s problémy, neboť bylo zjištěno, že v Normandii je silné sluneční světlo pouze 44 dní v roce a vyrobené elektřiny je mnohem méně, než se očekávalo. Za druhé se všude objevily praskliny na silnicích a v roce 2018 musely být části silnic odstraněny kvůli poškození způsobenému opotřebením. V důsledku toho byl projekt v roce 2019 prohlášen za neúspěšný.

broken image

Solární cyklostezky v Polsku

Také v roce 2016 byla v severopolském městě Liz Buck Warmiński vytvořena zářivě modrá cyklostezka. Stezka je vyrobena ze syntetického materiálu a po pohlcení celodenního slunečního záření může poskytovat světelné osvětlení až po dobu 10 hodin. Zatímco v Nizozemsku již dříve existovala cyklostezka osvětlená LED diodami, tentokrát je solárně napájený pruh v Polsku zcela odlišným příběhem, který je formou skutečné ekologizace.

broken image

Solární cyklostezky v Nizozemsku

Kromě Polska má řadu podobných cyklostezek také Nizozemsko. V roce 2020 byl například v provincii Utrecht vybudován cyklistický pruh, který integruje solární panely a betonové pásy a je dlouhý přibližně 330 metrů.
Konkrétně v letošním roce oznámila nizozemská spolková země Noord-Brabant, že podél provinční silnice N285 u Wagenbergu vybuduje 500 metrů dlouhou solární cyklostezku v úrovni země. A aby se pět let po dokončení otestovala její výkonnost, má být na asfalt položeno 600 solárních panelů. Během pěti let budou odborníci z nizozemské provincie hodnotit zejména odolnost solárních modulů vůči mechanickému namáhání ze strany chodců a cyklistů, náklady na údržbu fotovoltaického systému a množství vyrobené elektřiny. Jedná se o program nizozemské vlády, jehož cílem je ověřit proveditelnost solární energie na silniční infrastruktuře. Program zahrnuje rozmístění solárních zařízení podél dálnic a protihlukových stěn.

broken image

Solárně napájené chodníky v Nizozemsku

Kromě cyklostezek bylo nedávno v nizozemském Groningenu nainstalováno přibližně 400 metrů čtverečních chodníku poháněného solární energií, což je stezka ze solárních panelů odolná proti vandalismu, kterou vyvinula maďarská společnost Platio. Při svém otevření 24. března údajně vyrobila tolik elektřiny, že by stačila na celodenní napájení 47 nizozemských domů.
Solární chodník se skládá z 2 544 monokrystalických solárních panelů Patio s účinností 21,8 % a údajně vydrží tlak 2 tuny bez mikrotrhlin. Ročně vyrobí 55 000 kWh elektřiny, kterou bude využívat groningenská radnice.
Nizozemské úřady se kvůli omezenému množství pozemků snaží najít volnou půdu pro umístění velkých fotovoltaických elektráren. V posledních letech se výzkumné ústavy a soukromé společnosti snaží prokázat možnost výstavby solárních projektů na nezemědělské půdě, včetně náspů, střech, pevniny a mořské vody.

broken image

Solární silnice v Německu

Německem jako světově proslulou automobilovou říší procházejí desítky tisíc kilometrů dálnic. Ve skutečnosti již Německo experimentuje se "solárními dálnicemi", které kombinují silnice s fotovoltaickými zařízeními. v listopadu 2018 byla u Kolína nad Rýnem slavnostně otevřena první solární dálnice v Německu.
Přestože je solární silnice dlouhá pouhých 90 metrů, je v Německu považována za silnici budoucnosti. Silnice vyrábí elektřinu, pohlcuje hluk a v zimě urychluje tání ledu na silnici. Povrch silnice navíc tvoří řada monokrystalů, na nichž mohou senzory měřit dopravní proud na silnici a řídit tak přepínání semaforů.
Po období experimentálního provozu však tato solární silnice potřebuje další vylepšení.

broken image

Různé dosud provedené zkoušky solární silnice nám odhalily řadu problémů. Solární energie je skutečně nejčistším a nejrozšířenějším ekologickým zdrojem energie, který je dnes k dispozici, ale její kombinace se silnicemi vyvolává řadu problémů.
Nevyhnutelnou prioritou jsou vysoké náklady, neboť výstavba solárních silnic je v mnoha zemích velmi nákladná, a dále skutečnost, že inženýři zatím nedokázali vytvořit solární panel, který by vydržel tlak většího počtu vozidel a zároveň zůstal dostatečně průhledný, aby propouštěl sluneční světlo.

Společnost Maysun solar se od svého založení v roce 2008 specializuje na výrobu kvalitních fotovoltaických modulů. Vyberte si Maysun Solar, protože máme kvalitní solární panely, které splní vaše potřeby, kontaktujte nás a společně můžeme vytvořit zelenou budoucnost!

Může se vám také líbit:

broken image
broken image