Co přesně je inteligentní mikrosíť?

· Průmyslové Novinky

Pojem inteligentní mikrosíť se v posledních letech stal žhavým, co tedy přesně je inteligentní mikrosíť? Jaké jsou jeho součásti? Jaké jsou scénáře použití? Určitě vás napadají otázky týkající se této problematiky. V tomto článku vám je všechny odhalíme.

Nejprve bychom měli pochopit pojem mikrosíť. Mikrosíť se skládá z distribuovaného zdroje energie, zátěže (důležité, regulovatelné atd.) a systému řízení energie, což je systém dodávky a spotřeby energie, který je schopen dosáhnout základní vnitřní výkonové rovnováhy. Mezi distribuované zdroje energie patří distribuovaná fotovoltaika, decentralizovaná větrná energie, plynové turbíny, elektrochemické skladování energie, superkondenzátory atd. Systém řízení energie zahrnuje monitorovací, ochranná a automatizační zařízení.

broken image

Scénáře použití mikrosítě:

Mikrosíť není systémem dodávky a spotřeby energie, který by mohl být běžně využíván velkými skupinami lidí. Používá se především v aplikacích, kde
1. Odlehlé oblasti s potřebou energie mimo pobřeží nebo izolované oblasti.

2. Oblasti, kde je síť slabá nebo kde jsou vysoké náklady na energii.

3. Parky s vysokými nároky na stabilitu a kvalitu energie.

Vlastnosti mikrosítí:

1. Mikrosíť: napěťová úroveň mikrosítě je obvykle nižší než 35 kV; velikost systému je obvykle na úrovni megawattů nebo nižší; připojen ke koncovým uživatelům, elektřina se využívá lokálně.
2. Čistá: Zdrojem energie mikrosítě je převážně čistá energie.
3. Autonomie: Mikrosíť může dosáhnout základní samobalancování a výměna energie s vnější sítí obvykle nepřesahuje 20 % celkového výkonu.
4. Přátelský: Mikrosíť může podporovat síť a poskytovat uživatelům vysoce kvalitní a spolehlivou energii a může dosáhnout plynulého přepínání mezi režimy připojení k síti a mimo síť.

broken image

Provozní režimy mikrosítě:

1. Režim připojení k síti, tj. systém mikrosítě je propojen se sítí za účelem výměny energie.
2. Režim off-grid, kdy mikrosystém dosahuje vnitřní energetické samobalance.
3. Režim přechodného spínání, v němž je oblast mikrosítě připojena nebo odpojena od sítě v okamžiku připojení, systém musí omezit poruchy způsobené přechodným spínáním a zajistit stabilitu frekvence a napětí.

Technologie pro mikrosítě:

1. Skladování energie
Skladování energie je nepostradatelnou součástí mikrosítě. V mikrosíti hraje roli při snižování špiček a vyplňování údolí, což výrazně zlepšuje účinnost přerušovaného využívání energie. Současné skladování energie má především bateriové skladování energie, setrvačníkové skladování energie, supravodivé magnetické skladování energie, superkondenzátorové skladování energie, současnou vyspělejší technologií skladování energie jsou olověné baterie, ale je zde krátká životnost a problémy se znečištěním olovem, budoucnost skladování energie s vysokým výkonem, nízkými náklady a vysokou kvalitou výkonu grafenových baterií přinese jaro do odvětví skladování energie. Technologie skladování energie se v současné době vyvíjí s vysokými náklady, země po celém světě na tuto technologii útočí, ale všechny mají společný cíl, kterým je dosažení "nízkých nákladů + vysoké skladování energie".

broken image

2. Systém dispečerského řízení sítě
Na rozdíl od tradičních systémů dispečerského řízení sítě jsou inteligentní systémy dispečerského řízení mikrosítě horizontálními, víceenergetickými komplementárními a optimálními dispečerskými technologiemi, které mohou plně využívat přímou komplementární zastupitelnost různých zdrojů energie. Vyměňovat lze různé druhy energie. Každý typ energie je optimálně dispečersky hierarchicky a uspořádaně stupňovitě řízen v každém článku zdroj-zásoba-zátěž, aby bylo dosaženo optimální účinnosti využití energie.
3. Technologie ochrany:
V inteligentní mikrosíti je více zdrojů energie a více zátěží a regulaci, spínání a řízení těchto zdrojů energie provádí řídicí centrum mikrosítě. Kromě sledování výkonových parametrů, stavu spínání a kvality energie a energetických parametrů každého nového systému výroby energie, systému skladování energie a zátěže provádí řídicí centrum mikrosítě také úspory energie a zlepšování kvality energie.

broken image

Společnost Maysun Soar je specializovaným výrobcem fotovoltaických modulů s 15 lety zkušeností v oboru a může vám poskytnout vynikající výrobky a zkušenosti s řešením problémů. Neváhejte nás kontaktovat kliknutím na tlačítko.

Může se vám také líbit:

broken image
broken image
broken image