Trendy cen solárních panelů, které jste nevěděli

· Cenové trendy

Změny cen solárních panelů v posledních letech:

Válka mezi Ukrajinou a Ruskem a s ní spojená energetická krize způsobily po obtížném roce 2022 zvýšení cen solárních zařízení a montážní práce. To je fantastická zpráva pro náklady na solární zařízení a práci při instalaci.

Prudký pokles cen solárních panelů je typický. Podle zprávy Berkeley Lab Tracking the Sun pro rok 2022 klesly instalované náklady na domácí solární panely za předchozích deset let o 39 %, z 6,20 USD za watt v roce 2012 na 3,80 USD za watt v roce 2021. Klesající cena modulů solárních panelů je hlavním motorem tohoto trendu. ceny modulů solárních panelů se od roku 1998 snížily o 92 %.

Změny cen solárních panelů v posledních letech:

Podle zprávy Berkeley Lab Tracking the Sun pro rok 2022 klesla cena instalovaných solárních panelů pro domácnosti za posledních deset let o 39 %, z 6,20 USD za watt v roce 2012 na 3,80 USD za watt v roce 2021. Tento trend byl způsoben klesajícími cenami solárních panelů v průběhu času. Od roku 1998 klesla cena modulů solárních panelů o neuvěřitelných 92 %.

Ceny modulů solárních panelů klesly o 47 %, z 1,03 USD/watt v roce 2012 na 0,55 USD/watt v roce 2021. a poté ceny nadále klesají.

Faktory ovlivňující cenu solárních panelů:

1. Směnný kurz:
směnný kurz na cenu solárních modulů má dva hlavní kanály: dovoz materiálu a dovoz ropy. Za prvé, dovozem materiálů pro solární moduly jsou výrobní náklady solárních modulů ovlivněny směnným kurzem.

Surovinou pro solární moduly je polykřemík. Polysilikon se nejprve zpracovává na ingoty a poté se řeže na destičky. Tyto destičky jsou integrovány do solárního článku, který slouží jako základní jednotka pro přeměnu energie. Nakonec se solární články sestaví do solárních modulů. proto je křemík při výrobě fotovoltaických panelů důležitý.

Nemet Institution (2005) použil model s polykřemíkem jako nezávislou proměnnou a cenami solárních modulů jako závislou proměnnou. Výsledky ukazují, že náklady na křemík vysvětlují přibližně 12 % efektu "učení se praxí". Podobně empirická analýza Pillai Institution (2014) ukazuje, že při každém 1% poklesu cen křemíku klesají ceny solárních modulů o 0,9 %. Na ceny solárních modulů tedy mají vliv jak ceny materiálů, tak síla měn zemí, které ovlivňují náklady na dovoz materiálů.

2. Ceny ropy:
Musíme si uvědomit, že se rozvíjí obnovitelná energie jako náhrada ropy.

Světové ceny ropy se od roku 2002 náhle zvýšily. S růstem cen ropy roste i touha po alternativních zdrojích energie. V důsledku toho nelze při analýzách cen obnovitelných zdrojů energie přehlížet "primární efekt" nebo "substituční efekt", tedy vliv cen ropy. Náklady na fotovoltaiku jsou rovněž nepřímo ovlivněny ropou. Energie, jako je ropa, je považována za výrobní vstup vedle práce a kapitálu.

Zvýšené ceny energie mohou urychlit vývoj technologií. Více výzkumu a vývoje obvykle snižuje náklady na technologie obnovitelných zdrojů. Zvýšené ceny ropy tedy vedou k vyšším výdajům na výzkum a vývoj, což snižuje náklady na solární panely.

Empirickou analýzu vlivu cen ropy na rozvoj technologií obnovitelných zdrojů energie poskytují Cheon a Urpelainen (2012). Analýza ukazuje, že rostoucí ceny ropy jsou spojeny s nárůstem veřejných výdajů na výzkum a vývoj a patenty v oblasti obnovitelných zdrojů energie. k podobným závěrům dospěla i studie Wonga, Chii a Changa (2013), kteří zkoumali elasticitu výzkumu a vývoje v oblasti energetiky v závislosti na kolísání cen ropy. Zjištění ukazují pozitivní korelaci mezi cenami ropy a výzkumem a vývojem v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Zvýšené ceny ropy by tedy mohly urychlit technologický vývoj a vést ke snížení nákladů na solární panely.

3.Náklady:
(1) Náklady na instalaci.
Ze zprávy Berkeley Lab Tracking the Sun (2022) vyplývá, že náklady na instalaci solárních panelů klesly za posledních deset let o 39 %. v roce 2012 činil medián ceny instalace solárního systému pro domácnosti (v USA) 6,2 USD/watt. v roce 2021 je medián 3,8 USD/watt. Za posledních deset let klesla instalovaná cena rezidenčních solárních panelových systémů o 39 %, z 6,2 USD/watt v roce 2012 na 3,8 USD/watt v roce 2021.

(2) Měkké náklady

(2) Měkké náklady
Náklady na pracovní sílu a další provozní náklady.
Rovnováha mezi systémovými a měkkými náklady představuje přibližně 80 % celkových nákladů na systém. Náklady na moduly solárních panelů činí přibližně 15 % a náklady na střídače 5 %.

Budou náklady na instalaci solárních panelů stále klesat?

Dosavadní pokles nákladů na instalovanou cenu solárních panelů byl způsoben výrazným poklesem ceny modulů solárních panelů v průběhu času.
I když ceny modulů solárních panelů mohou v souladu se Swansonovým zákonem dále klesat, klesly na téměř 0,50 USD/watt a představují pouze 15 % instalovaných nákladů na solární panely.

Jakmile se posuneme kupředu, bude muset další výrazné snížení nákladů pocházet z jedné z dalších složek ceny.

Ceny střídačů, náklady na vyvážení systému a měkké náklady se však v průběhu času vzhledem k historii vývoje výrazně nesnížily. V důsledku toho se předpokládá, že brzy nastane doba, kdy se cena instalace solárních panelů začne vyrovnávat. Trh se solárními panely se rychle rozšiřuje a zákazníci mají několik možností. V tomto případě je při nákupu solárních panelů rozhodující výběr renomované společnosti s rozumnou cenou.

Ceny střídačů, náklady na vyvážení systému a měkké náklady se však v průběhu času vzhledem k historii vývoje výrazně nesnížily. V důsledku toho se předpokládá, že brzy nastane doba, kdy se cena instalace solárních panelů začne vyrovnávat. Trh se solárními panely se rychle rozšiřuje a zákazníci mají několik možností. V tomto případě je při nákupu solárních panelů rozhodující výběr renomované společnosti s rozumnou cenou.

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů. Naše široká nabídka celočerných, s černým rámem, stříbrných a sklo-sklo solárních panelů využívá technologie half-cut, MBB, IBC a Shingled. Tyto solární panely nabízejí vynikající výkon a stylový design, který dokonale zapadne do každé budovy. Společnost Maysun Solar úspěšně zřídila kanceláře a sklady v mnoha zemích a navázala dlouhodobé vztahy s vynikajícími montážními firmami! Pro nejnovější nabídky modulů nebo jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky nás prosím kontaktujte. Rádi vám posloužíme.

Zdroje: Berkeley Lab, Tracking The Sun report (2022)

 Jak recyklovat solární panely? 25. červenec 2023
 Zkoumání vlivu teploty na schopnost solárních panelů vyrábět elektřinu 19. červenec 2023
Jak je to s elektricky vodivými lepidly(ECA). používají v solárních panelech? 14. červenec 2023