Proč musí být solární panely umístěny pod úhlem?

· Průmyslové Novinky

Jak již bylo zmíněno v mnoha článcích v minulosti, poloha a úhel umístění fotovoltaických panelů během instalace má velmi důležitý vliv na zlepšení účinnosti fotovoltaického modulu a přímo ovlivňuje množství elektřiny vyrobené fotovoltaickým modulem v průběhu celého roku. Proto vám v tomto článku poradím, jak vypočítat nejlepší úhel umístění vlastních FV panelů.

Proč bych se měl zajímat o umístění a úhel fotovoltaických panelů?

Měli bychom si uvědomit, že cílem výpočtu optimálního úhlu sklonu je získat maximum slunečního záření. A sluneční záření je nejsilnější, když je Slunce přímo na Zemi. Například rovníková oblast po celý rok a pak oblast, kde se nacházejí dvě linie, když je Slunce přímo nad obratníkem Raka. Teoreticky tedy umístění fotovoltaických panelů kolmo ke slunečním paprskům poskytuje nejvíce tepla ze světla, ale to je v instalaci obtížné, protože výškový úhel slunce se během dne neustále mění. Zároveň je mnoho domů instalováno s pevnými fotovoltaickými držáky, které na rozdíl od fotovoltaických držáků se sledovacím systémem automaticky nesledují slunce, aby si samy upravily úhel. Proto musíme vypočítat nejlepší úhel sklonu pro uspořádání FV modulů podle místního rozměru, abychom získali maximální sluneční záření v průběhu celého roku, abychom získali maximální výrobu energie a maximálně využili své FV moduly.

broken image

Úhel sklonu solárního panelu se určuje podle polohy světové šířky, na které se nacházíte, vzhledem k severní a jižní polokouli. Je dobře známo, že rotace a otáčení Země způsobuje, že Slunce je umístěno v různých denních dobách a ročních obdobích. Aby na solární panely dopadala maximální intenzita denního světla, musíme určit orientaci solárních panelů a vypočítat optimální úhel sklonu. To závisí na dvou faktorech: Za prvé na zeměpisné poloze místa instalace. Druhým je roční období, kdy je solární energie nejvíce potřeba, tj. kdy je intenzita světla nejvyšší.

Jak vypočítám optimální úhel sklonu?

Obecně platí, že solární fotovoltaické panely by měly být v zimě nakloněny pod větším úhlem k zemi, aby zachytily většinu slabého zimního slunce, a v létě pod menším úhlem k zemi, aby se maximalizovala míra výkonu. Zde je několik metod pro výpočet úhlu sklonu.

První metoda:
Optimální úhel sklonu by se měl v zimních měsících zvětšit o 15 stupňů k zeměpisné šířce místa instalace a v letních měsících odečíst 15 stupňů od rozměru místa instalace. Pokud například bydlíte na 50 stupních severní šířky, úhel sklonu vašich fotovoltaických panelů v zimě by měl být 65 stupňů. Zatímco v létě by měly svírat úhel 35 stupňů.
Pokud žijete v blízkosti rovníku, pak je provoz velmi jednoduchý. Stačí panely postavit na zem do čtverce a získáte optimální úhel sklonu.

broken image

Druhá metoda:
Tato metoda je o něco složitější na výpočet než první metoda, ale je přesnější a výsledky jsou optimističtější. Výsledek musíme vypočítat vynásobením místního rozměru číslem 0,9 a přičtením 29° v zimním období. Vezmeme-li stále příklad 50° s. š., pak jeho optimální úhel sklonu je 50*0,9 + 29 = 74°. Tento úhel je asi o 10° strmější než u běžné metody, ale velmi efektivně využívá polední slunce. Je dobře známo, že v zimě jsou dny krátké a polední slunce je nejsilnější z celého dne.
Také v létě musíme vypočítat místní kótu tak, že vynásobíme místní kótu číslem 0,9 a odečteme 23,5°, abychom získali výsledek. Ve výše uvedeném příkladu má letní optimální úhel sklonu 21,5°. Proč odečítat 23,5°? Protože rozměrová poloha obratníku Raka je na 23°26' a zde se bere přibližná hodnota 23,5.
Pokud chcete na jaře a na podzim dosáhnout nejlepšího úhlu sklonu, odečtěte od rozměrové polohy 2,5°.

broken image

Obyvatelé severní polokoule by navíc měli mít fotovoltaické panely otočené na jih, nejlépe na jihovýchod. Naopak obyvatelé jižní polokoule by měli mít fotovoltaické panely otočené na sever. Pokud je to výhodné, musíme provést příslušné úpravy s ohledem na specifické místní podmínky slunečního svitu.

Jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety zkušeností v oboru společnost Maysun Solar přistála a realizovala mnoho malých, středních i velkých fotovoltaických projektů a navázala dlouhodobé a stabilní vztahy s mnoha vynikajícími instalatéry. Neváhejte nás kontaktovat pro aktuální nabídky modulů nebo pro dotazy týkající se fotovoltaiky.