Ceny v dodavatelském řetězci fotovoltaického průmyslu: ceny nadále klesají ve všech segmentech, ale očekává se, že budou klesat i nadále.

· Cenové trendy
Ceny v dodavatelském řetězci fotovoltaického průmyslu: ceny nadále klesají ve všech segmentech, ale očekává se, že budou klesat i nadále.

Ceny v řetězci fotovoltaických výrobků tento týden nadále klesaly, ale poptávka na trhu se v rámci očekávání nezlepšila.

 

Fotovoltaický křemík: kotace nadále klesají, ale objednávky fotovoltaických plátků se nezlepšují.

 

Nedávný pokles navazujících cen fotovoltaického křemíku významně nezvýšil konečnou poptávku, v důsledku čehož zůstaly tržní objednávky nízké, přičemž malé množství spotových nákupů přispělo ke snížení nabídky monokrystalického materiálu v RMB na přibližně 39,67 USD/KG. Tento týden se některé společnosti vyrábějící fotovoltaický křemík zdráhají výrazně snížit své ceny kvůli nízkému tlaku na zásoby.

 

Situace v oblasti výroby a dodávek křemíku pro fotovoltaické elektrárny, většina podniků podle dohodnutých dlouhých objednávek dodávek, některé podniky mají vysoké zásoby křemíku. Současné celkové zásoby PV křemíku jsou stále vysoké, PV křemík je v procesu snižování cen, ale také v pokračujícím průzkumu poptávky po křemíkových destičkách a doufají, že objednávky navazující na skladování mohou pokračovat až do čínského nového roku. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že trh s fotovoltaickými destičkami snižuje ceny, snižuje výrobu, snižuje zásoby a další způsoby tlaku na trh s křemíkem, celkové zásoby křemíkového materiálu se zvýšily, ale stále v rozumném rozmezí 1-2 týdnů.

 

 

Fotovoltaické křemíkové destičky: velká úprava nabídek směrem dolů, některé společnosti upravují poměr výroby destiček M6

 

Tento týden je na trhu s fotovoltaickými plátky stále málo objednávek a nabídky jsou nepřehledné, protože společnosti vyrábějící fotovoltaické plátky snižují ceny a vyklízejí své zásoby. Průměrná tržní cena fotovoltaických destiček G1 se snížila na 0,80 USD/ks, zatímco průměrná tržní cena fotovoltaických destiček M6 se snížila na 0,77 USD/ks. U velkých velikostí se průměrná tržní cena fotovoltaických destiček M10 výrazně snížila na 0,90 USD/ks a průměrná tržní cena fotovoltaických destiček G12 se snížila na 1,29 USD/ks, a to z důvodu velké konkurence v prodeji, neboť společnosti mají větší zásoby. Na druhé straně v situaci malé konečné poptávky, ovlivněné cenou průmyslového řetězce, byla cena polykrystalických fotovoltaických destiček upravena směrem dolů a v poslední době cena doma i v zahraničí klesla na 2,05 RMB/ks a 0,285 USD/ks.

 

Situace v oblasti výroby a dodávek fotovoltaických destiček není v kótování fotovoltaického křemíku stabilní, obrat na trhu je nižší a s rostoucími zásobami na trhu s fotovoltaickými destičkami začala řada podniků vyrábějících fotovoltaické destičky upravovat výrobu směrem dolů. Současně kvůli konkurenci velkých rozměrů fotovoltaických destiček a očekávání, že poptávka po M6 bude v příštím roce větší, začaly některé podniky upravovat poměr výroby fotovoltaických destiček M6.

 

Objednávky, nedávné dva středně velké fotovoltaické křemíkové destičky podniky dokončit monokrystalické fotovoltaické křemíkové destičky dlouhý jediný podepsal, v kombinaci s čtyři čtvrtletí od fotovoltaické křemíkové destičky trhu často podepsal dlouhý jediný trend, viditelné neintegrované podniky v ochraně fotovoltaické křemíkové destičky dodávky na více pozornosti.

 

Solární články: nabídky nadále klesají, celková poptávka po nich zůstává nízká

 

V poslední době klesají ceny všech aspektů fotovoltaiky, ale trh nezaznamenal očekávaný trend zvyšování konečné poptávky, v současné době navíc podniky fotovoltaických modulů při nákupu solárních článků, stále na objednávku, pro stávající nabídku solárních článků existuje také určité očekávání snížení cen, na podporu tohoto týdne klesla hlavní cena monokrystalických G1 na 0,17 USD/W, hlavní cena článků M6 klesla na 0,16 USD/W. Běžná cena článků M10 klesla na 0,17 USD/W a běžná cena monokrystalických článků G12 klesla na 0,16 USD/W. U polykrystalických solárních článků, ovlivněných malou koncovou poptávkou a cenou monokrystalických solárních článků, ceny doma i v zahraničí dále klesly na 0,75 RMB/W a 0,016 USD/W. Pokud jde o počáteční sazbu, cena se snížila na 0,016 USD/W. Některé podniky druhé a třetí úrovně, které jsou ovlivněny velmi nízkým obratem na navazujícím trhu, stále plánují snížit své počáteční sazby.

 

Fotovoltaické moduly: nabídky se uvolňují, zejména pro monokrystalické velkoplošné fotovoltaické moduly

 

V současné době kromě některých podniků první linie upravila své cenové nabídky i většina podniků druhé a třetí linie. USD0,29/W, hlavní nabídka 182mm fotovoltaického modulu až na cca USD0,297/W, nabídka 210mm fotovoltaického modulu až na cca USD0,299/W. Současná poptávka po fotovoltaických modulech na začátku roku 2022 se soustřeďuje na indický trh a domácí projekty, které se jeden po druhém rozbíhají, ale situace, kdy cena v průmyslovém řetězci není stabilní, na trhu s fotovoltaickými moduly stále převažují menší objednávky a předobjednávkové dodávky od podniků.

 

Pokud jde o pomocné materiály, kotace skla se tento týden mírně snížily, přičemž ceny skla o tloušťce 3,2 mm se pohybovaly na úrovni 3,91-4,07 USD/㎡ a skla o tloušťce 2,0 mm na úrovni přibližně 2,97-3,29 USD/㎡.

 

Vlivem špatné dodávky fotovoltaických modulů, skla tento týden došlo k mírné úpravě směrem dolů, celková poptávka není velká a druhá polovina cen zemního plynu je i nadále vyšší, což zvyšuje náklady na fotovoltaické sklo, některé sklářské společnosti plánují snížit náklady pomocí přímých dodávek plynu. Tržní ceny backsheetů jsou nadále stabilní, podle PET, nedostatek fluorových fólií, dopad vyšších nákladů, podniky snižují ceny zisk se stává menší, nebo podporovat backsheet společnosti přejít na výrobu relativně dobrých nákladů výkonných výrobků. Cena na trhu s lepicími fóliemi je i nadále stabilní, poptávka podniků vyrábějících fotovoltaické moduly je poměrně dobrá a některé podniky vyrábějící lepicí fólie zvýšily své počáteční tempo.

Zrychlená spotřeba zásob vysoce ceněných částic.