Rekordní: větrná a solární energie se v roce 2022 poprvé stane jedničkou v EU!

· Průmyslové Novinky

Podle analýzy zprávy společnosti Ember se pořadí podílu na moci v EU jako celku v roce 2022 nenápadně změnilo. Větrná a solární energie bude poprvé vyrábět více elektřiny než jakýkoli jiný zdroj energie, a to 22,3 % vyrobené elektřiny a více než pětinu elektřiny spotřebované v EU, což je mnohem více než uhlí (16 %) a poprvé dokonce více než plyn (19,9 %) a jaderná energie (21,9 %).

broken image

Lámání rekordů

"Evropa se vyhnula své nejhorší energetické krizi," řekl Dave Jones, vedoucí datové analýzy společnosti Ember, "šok v roce 2022 vedl jen k mírnému nárůstu výroby elektřiny z uhlí, ale vyvolal obrovskou vlnu podpory obnovitelných zdrojů energie. Obavy z obnovy uhelné energetiky jsou pryč". Růst obnovitelných zdrojů energie v EU je z velké části tažen solární energií, přičemž výroba fotovoltaické energie se v loňském roce zvýšila o rekordních 39 TWh, což představuje meziroční nárůst o 24 %. Společnost Ember vypočítala, že nárůst solární energie ušetřil EU nejméně 10 miliard eur na nákladech na plyn.
Tohoto rekordu bylo dosaženo zejména díky
Pokles vodní energie v důsledku vzácného sucha, rozsáhlé výpadky jaderné energie a energetická krize způsobená rusko-ukrajinskou válkou, která výrazně zvýšila cenu plynu.

broken image

Tyto výše uvedené události dohromady vytvářejí výrobní mezeru odpovídající 7 % celkové evropské poptávky po elektřině v roce 2022, z čehož přibližně 83 % vyplní větrná a solární energie, navíc s poklesem poptávky po elektřině v posledním čtvrtletí roku 2022 (úspory ve spotřebě elektřiny).
Přibližně 20 zemí EU dosáhlo v roce 2022 nových rekordů ve výrobě fotovoltaických článků! Na prvním místě je Nizozemsko se 14% podílem fotovoltaiky, které poprvé v historii země předstihlo uhlí, následuje Španělsko a Německo.

broken image

Výhled do roku 2023

EU v posledních letech výrazně podpořila obnovitelné zdroje energie a investovala velké prostředky do projektů větrné a solární energie. Tyto investice se již vyplácejí, protože v roce 2021 se také zvýšil objem solární energie, přičemž v 27 členských státech EU bude instalováno 25,9 milionu kW nového fotovoltaického výkonu, což představuje 34% nárůst oproti roku 2020 a překonání rekordu EU v počtu nových fotovoltaických instalací za posledních 10 let.
Větrná a solární energie jako obnovitelné zdroje energie jsou nejen prospěšné pro životní prostředí, ale také ekonomicky výhodné. S technologickým pokrokem a úsporami z rozsahu náklady na větrnou a solární energii stále klesají, což znamená, že přechod na obnovitelné zdroje energie je stále dostupnější jak pro spotřebitele, tak pro podniky. Maysun Solar pro vás připravil "Průvodce nákupem fotovoltaických panelů".

broken image

Kromě ekonomických přínosů může větší využívání obnovitelných zdrojů energie pomoci snížit závislost EU na dovozu energie, zlepšit energetickou bezpečnost a snížit vystavení regionu kolísání cen energie. Rekordní posun EU směrem k větrné a solární energii je silným příkladem pro ostatní země.
Větrná a solární energie, které se do roku 2022 stanou hlavním zdrojem elektřiny v EU, jsou velkým milníkem v odvětví obnovitelné energie a znamením rostoucího trendu směrem k čistší a ekologičtější energii.

broken image

Jako výrobce fotovoltaických modulů se 14 lety zkušeností je společnost Maysun Solar připravena spolupracovat s vámi a pomoci vám při přechodu na novou energetiku. Kontaktujte nás a otevřete nám dveře k zelené energii.