Balkonové elektrárny: udržitelné využívání sluneční energie​

· Průmyslové Novinky,Novinky Společnosti Maysun

Obsah:

  • Co je to balkónová elektrárna?
  • Jak funguje balkonová elektrárna? 
  • Pro koho je balkonová elektrárna určena?
  • Výhody balkónové elektrárny
  • Kolik peněz lze ušetřit s balkonovou elektrárnou?
  • Mohu používat balkonovou elektrárnu?
  • Kde lze koupit kompletní sadu 800W balkonových elektráren?
broken image

Co je to balkonová elektrárna?

Sada balkonové elektrárny, známá také jako mini fotovoltaický (FV) systém, je kompaktní solární řešení určené pro malé prostory, jako jsou balkony nebo střechy. Jedná se o samostatný systém obnovitelných zdrojů energie, který využívá solární energii k výrobě elektřiny.

Sada balkonové elektrárny se obvykle skládá z několika klíčových komponent:

Solární panely: Jedná se o hlavní komponenty, které zachycují sluneční světlo a přeměňují ho na elektřinu. Počet a velikost solárních panelů se může lišit v závislosti na konkrétní sestavě.

Střídač: Střídač převádí stejnosměrnou elektřinu vyrobenou solárními panely na střídavou elektřinu a je vhodný pro napájení domácích spotřebičů a elektroniky.

Montážní systém: Montážní systém poskytuje potřebnou oporu a bezpečné připojení solárních panelů na balkoně nebo střeše. Zajišťuje správnou orientaci a umístění pro maximální oslunění.

Kabeláž a konektory: Tyto součásti usnadňují elektrické propojení mezi solárními panely, střídačem a dalšími součástmi systému.

Sada pro balkónové elektrárny je navržena tak, aby se snadno používala a snadno instalovala. Často se dodává s obsáhlým průvodcem instalací, který majiteli domu nebo uživateli umožňuje nastavit systém bez rozsáhlých technických znalostí nebo zkušeností.

broken image

Jak fungují balkonové elektrárny?

Instalace balkonové elektrárny funguje tak, že využívá sluneční světlo a přeměňuje ho na elektřinu prostřednictvím procesu známého jako fotovoltaická (PV) technologie. Následuje zjednodušené vysvětlení, jak to funguje:

Zachycování slunečního světla: Solární panely v sestavě balkonové elektrárny se skládají z několika fotovoltaických článků. Tyto články jsou obvykle vyrobeny z polovodičových materiálů, jako je křemík, a jsou schopny přeměňovat sluneční světlo na elektřinu.

Přeměna sluneční energie: Když sluneční světlo dopadá na solární panely, fotovoltaické články absorbují fotony (světelné částice) a vytvářejí elektrické pole mezi vrstvami článků. Toto elektrické pole způsobuje pohyb volných elektronů v materiálu, čímž vzniká stejnosměrný proud (DC).

Přeměna měniče: Stejnosměrný proud generovaný solárními panely je poté poslán do měniče, který jej přemění na střídavý proud (AC). Střídavý proud je typ elektřiny, který se používá ve většině domácích spotřebičů a elektroniky.

Distribuce: Střídavý proud vyrobený střídačem lze použít přímo k napájení domácích spotřebičů, elektroniky nebo jiných zařízení. Lze ji také připojit k síti, což umožňuje vrátit přebytečnou energii zpět do sítě pro započtení nebo budoucí použití.

Monitorování a řízení: Balíček balkónové elektrárny může zahrnovat také monitorovací a řídicí systém, který uživateli umožňuje sledovat výkon systému, monitorovat výrobu energie a optimalizovat její účinnost.

Celý proces je plynulý a automatický, solární panely během dne neustále zachycují sluneční světlo a přeměňují ho na využitelnou elektřinu. Vyrobenou elektřinu lze v závislosti na konkrétním nastavení okamžitě spotřebovat nebo uložit do bateriového systému pro pozdější použití.

broken image

Pro koho je balkonová elektrárna určena?

Odborníci odhadují, že v Německu je pro instalaci zásuvných solárních systémů vhodných 10 milionů domácností. Protože vláda tento potenciál uznává, nebude od 1. ledna 2023 na balkonové elektrárny uplatňována DPH, což sníží jejich cenu o 19 % a zvýší poptávku.

Zásuvné solární systémy jsou atraktivní nejen proto, že jsou levnější na pořízení, ale také proto, že mohou snížit účty jednotlivce za elektřinu.

A co je nejdůležitější, balkonový energetický systém si může každý nastavit sám; profesionál je obvykle zapotřebí pouze v případě, že se používají jedinečné zástrčky Wieland namísto běžných zástrček Schuko ve standardních zásuvkách.

Výhody balkonové elektrárny
Sada balkonové elektrárny (Mini PV 800 W) nabízí řadu výhod pro majitele domů a jednotlivce, kteří chtějí využívat solární energii. Níže jsou uvedeny některé z hlavních výhod sady balkonové elektrárny:

Obnovitelná a čistá energie: Využitím sluneční energie pomáhá sada balkonové elektrárny zajistit čistší a udržitelnější zdroj energie. Solární energie je hojná, volně dostupná a během provozu neprodukuje žádné škodlivé emise skleníkových plynů ani látky znečišťující ovzduší.

Úspora nákladů: Využíváním solární energie lze časem dosáhnout výrazných úspor nákladů. Výrobou vlastní elektřiny můžete kompenzovat spotřebu energie ze sítě, což pomáhá snižovat měsíční účty za energie. Některé regiony navíc nabízejí pobídky, jako jsou výkupní tarify nebo net metering, kdy lze přebytečnou vyrobenou elektřinu prodat zpět do sítě nebo ji započítat pro budoucí použití.

Energetická nezávislost: Balkonové elektrocentrály umožňují zákazníkům vyrábět vlastní elektřinu a snížit závislost na tradiční síti. Tato nezávislost poskytuje pocit soběstačnosti a je zvláště výhodná při výpadcích proudu nebo v odlehlých oblastech, kde může být přístup k síti omezený.

Vliv na životní prostředí: Solární energie je čistý, obnovitelný zdroj energie, který pomáhá snižovat závislost na fosilních palivech. Používáním sady balkonové elektrárny můžete přispět ke snížení emisí skleníkových plynů, k boji proti změně klimatu a k podpoře ekologičtější a udržitelnější budoucnosti.

Škálovatelnost a univerzálnost: Sadu balkonové elektrárny lze snadno rozšířit, aby splňovala vaše rostoucí energetické potřeby. Můžete začít s menším systémem a postupně zvyšovat jeho kapacitu přidáváním dalších solárních panelů nebo jiných komponent. Systém je univerzální a může napájet širokou škálu domácích spotřebičů, elektroniky, osvětlení a dokonce i nabíjecí stanice pro elektromobily.

Nízké nároky na údržbu: Solární panely jsou proslulé svou odolností a vyžadují minimální údržbu. Pravidelné čištění za účelem odstranění prachu nebo nečistot a občasné kontroly spojů a součástí obvykle stačí k udržení systému v nejlepším provozním stavu. To znamená, že po instalaci balkonové energetické instalace se můžete těšit na bezproblémový provoz a minimální údržbu.

Dlouhá životnost: Solární panely mají dlouhou životnost, obvykle 25 až 30 let a více. To přináší majitelům domů, kteří se rozhodnou pro instalaci balkonové energetické instalace, dlouhodobé výhody a významnou návratnost investice.

broken image

Kolik peněz lze ušetřit s balkonovou elektrárnou?

V Rakousku jsou v současné době povoleny balkonové elektrárny s maximálním výrobním výkonem 800 wattů.

Podle Poradenského centra pro spotřebitele v Severním Porýní-Vestfálsku v Německu může standardní solární modul o výkonu 380 wattů instalovaný na balkoně orientovaném na jih zajistit přibližně 280 kWh elektřiny za rok. Toto množství elektřiny odpovídá roční spotřebě ledničky a pračky v dvoučlenné domácnosti. Při ceně elektřiny 33 centů by to znamenalo roční úsporu přibližně 66 eur. Na parapet balkonu lze obvykle připevnit dva moduly. V tomto případě by roční úspora byla dvojnásobná (132 eur) a za slunečného dne by systém mohl pokrýt většinu potřeby elektřiny průměrné dvoučlenné domácnosti. A navíc: čím více v budoucnu vzrostou ceny elektřiny v síti, tím větší úsporu přinese solární instalace na balkoně.

broken image

Stát se nezávislejší na rostoucích cenách elektřiny a ruských zdrojích energie zní pro mnoho Evropanů lákavě: mini solární systémy zažívají boom. Mnozí se chtějí stát nezávislejšími na běžných dodávkách elektřiny, které jsou stále dražší a nespolehlivější. A mnoho Evropanů se domnívá, že elektřina, kterou v současnosti dostávají, často nepřímo pomáhá financovat válku Ruska proti Ukrajině, protože se vyrábí z ruského plynu nebo ruské jaderné energie. Proto stále více spotřebitelů hledá způsoby, jak si vyrábět elektřinu sami - případně pomocí miniaturních solárních systémů, nazývaných také plug-and-play solární systémy nebo balkónové moduly.

Mohu používat balkonovou elektrárnu?

V Rakousku jsou v současné době povoleny balkonové elektrárny s maximálním výkonem 800 wattů.

V Německu mohou soukromé osoby provozovat balkonové elektrárny od roku 2018. Pokud se však uživatelé chtějí vyhnout vysoké byrokratické registraci, nesmí vyrábět více než 600 wattů výkonu na jednotku nebo na metr. Existují však již snahy o změnu tohoto limitu ve prospěch soukromých uživatelů. Německý svaz pro elektrotechniku, elektroniku a informační technologie (VDE) navrhl v dopise VDE z ledna 2023 zvýšit minimální limit na 800 wattů, jak je již uplatňován na evropské úrovni v nařízení o generátorech (RFG) v mnoha zemích, například v Rakousku. Očekává se tedy, že Německo brzy zvýší limit z 600 na 800 wattů.

Ve většině ostatních evropských zemí jsou balkonové elektrárny povoleny. Kromě toho v mnoha zemích existují systémy výkupních cen (FIT), které poskytují pobídky pro instalaci solárních systémů, včetně zařízení menšího rozsahu, jako jsou balkonové elektrárny.

Je důležité si uvědomit, že konkrétní předpisy, povolení a požadavky na připojení k síti se mohou v jednotlivých zemích/regionech lišit a mohou záviset na velikosti a výkonu systému. Doporučujeme konzultovat místní úřady nebo si najmout profesionálního instalatéra, který rozumí specifickým předpisům a požadavkům ve vaší oblasti.

Kde lze zakoupit kompletní sadu 800W balkonových elektráren?

Společnost Maysun Solar nabízí kompletní řešení pro 800W balkonovou fotovoltaickou elektrárnu, včetně dvou solárních modulů na míru a dvou 400W mikroinvertorů Hoymiles. Nabízí pohodlný a efektivní způsob využití solární energie na vašem balkoně nebo střeše.

broken image

Klíčové vlastnosti:

Předinstalované střídače: není třeba kupovat další střídače ani provádět složité instalace.

Mikrostřídač Hoymiles: Dodávaný mikrostřídač Hoymiles poskytuje pohodlné monitorování aplikace a umožňuje snadno sledovat energii vyrobenou vaší balkónovou elektrárnou.

Snadná instalace: Mikroinvertory Hoymiles se dodávají již smontované, což zjednodušuje proces instalace. Kabelové svorky zajišťují kabely a zajišťují čistý a úhledný vzhled po instalaci.

broken image

Vylepšený estetický vzhled: Celočerný modulární design dokonale ladí s elegantní evropskou architektonickou estetikou a vylepšuje celkový vzhled balkonové elektrárny.

Průhledná zadní deska: Průhledná zadní deska solárního panelu umožňuje oboustrannou výrobu energie, což může zvýšit výrobu energie až o 20 % ve srovnání s běžnými panely.

broken image

Lehká konstrukce: Solární balkonová elektrárna Maysun je o 25 % lehčí než ostatní balkonové elektrárny na trhu. Tato nižší hmotnost usnadňuje jednotlivcům její přepravu a instalaci.
 

broken image

Odolnost a spolehlivost: Systém byl navržen s ohledem na bezpečnost a má třídu požární odolnosti C. Je na něj poskytována 12letá záruka na výrobek a 25letá záruka na napájení, což vám zajistí dlouhodobý klid.

Solární balkonová elektrárna Maysun MiniPV 800W je pečlivě a efektivně zabalena. Díky novému designu balení je vnější krabice o 39 kusech balena vertikálně. To snižuje náklady na balení a přepravu a zároveň zajišťuje bezpečnost a pevnost modulů během přepravy. Součástí balení jsou papírové samoprotěry, které zabraňují nárazům a tření mezi rámečky.

broken image

Solární balkonová elektrárna Maysun MiniPV 800W je spolehlivé, účinné a estetické řešení pro váš balkon nebo střechu. Využívejte solární energii a zároveň si užívejte pohodlí a úspory, které přináší vašim energetickým potřebám. Kromě toho má společnost Maysun Solar jako profesionální výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety zkušeností systematickou a kompletní továrnu na výrobu fotovoltaických modulů, která vyrábí širokou škálu horkých fotovoltaických panelů s různými technologiemi, přizpůsobených různým specifickým scénářům použití. Vítáme vaše dotazy!

Může se vám také líbit:

broken image
broken image
broken image