Osm základních materiálů pro solární panely

· Průmyslové Novinky

V současné době přitahuje solární energie jako čistý zdroj energie velkou pozornost a o fotovoltaiku se zajímá mnoho individuálních i komerčních a průmyslových uživatelů. Fotovoltaické moduly jsou srdcem celého fotovoltaického systému a dnes se společnost Maysun podívá na osm hlavních materiálů používaných k výrobě solárního panelu.

broken image

Co jsou fotovoltaické materiály?

Fotovoltaické materiály [solar cell materials], známé také jako materiály pro solární články, jsou materiály, které mohou přeměňovat sluneční energii přímo na elektrickou energii. Fotovoltaické materiály mohou vyrábět elektrickou energii díky fotovoltaickému efektu, tj. pokud na solární článek svítí světlo a je absorbováno na vrstvě rozhraní.
Mezi fotovoltaické materiály, které lze použít jako solární články, patří monokrystalický křemík, polykrystalický křemík, amorfní křemík, GaAs, GaAlAs, InP, CdS, CdTe a další. Monokrystalický křemík, GaAs a InP se používají ve vesmíru; monokrystalický křemík, polykrystalický křemík a amorfní křemík se masově vyrábějí pro pozemní použití; ostatní jsou stále ve fázi vývoje. V současné době se pracuje na snižování nákladů na materiál a zlepšování účinnosti přeměny, aby byly solární články cenově konkurenceschopné s jinými způsoby výroby energie, a tím se vytvořily podmínky pro širší a rozsáhlejší použití.

broken image

Jaké materiály se používají ve fotovoltaických modulech?

Ačkoli se materiály, z nichž se skládá fotovoltaický energetický systém, liší, všechny moduly obsahují několik vrstev materiálu od světelné strany k zadní straně. Sluneční světlo nejprve prochází ochrannou vrstvou (obvykle sklem) a poté průhlednou kontaktní vrstvou do vnitřku článku. Ve středu modulu se nachází adsorpční materiál, který absorbuje fotony, a tím doplňuje "fotogenerovaný proud". Polovodičový materiál použitý v modulu závisí na konkrétních požadavcích fotovoltaického systému a modul se skládá z osmi hlavních materiálů

1. Rám z hliníkové slitiny
Jedním z nich je ochrana skleněného okraje; druhým je hliníková slitina v kombinaci se silikonovým pobitím okraje, aby se posílil těsnicí výkon modulu; třetím je výrazné zlepšení celkové mechanické pevnosti modulu; čtvrtým je usnadnění instalace modulu, přepravy; čtvrtým je nesení modulu a nosiče konzolového spoje, prostřednictvím pevného lze dosáhnout nejlepší odolnosti vůči zatížení, od jednotky pevně integrované, aby se zvýšila mechanická kapacita systému elektrárny.

broken image
2. Silikon
Používá se k lepení a utěsňování vrstvených skleněných fotovoltaických modulů, lepení spojovacích skříněk a zadních desek a ke zvýšení úlohy odolnosti fotovoltaických modulů proti UV záření.

3. Tvrzené sklo
Tvrzené sklo s nízkým obsahem železa (známé také jako bílé sklo), v rozsahu vlnových délek spektrální odezvy solárního článku (320-1100 nm) propustnost světla více než 93 %, pro více než 1200 nm infračerveného světla má vysokou odrazivost. Toto sklo je také odolné vůči slunečnímu ultrafialovému záření, propustnost světla neklesá. Sklo by mělo být čisté a bez vodních par, bez kontaktu holých rukou s oběma povrchy skla, obecně se používá k podepření konstrukce fotovoltaických modulů, zvýšení hmotnosti a zatížení fotovoltaických modulů, s propustností světla, odrazivostí světla, odolností proti vodě, odolností proti plynům a prevencí koroze.

4.EVA zapouzdřovací fólie
Kopolymer ethylenu a vinylacetátu, jedná se o tavné lepidlo. Používá se k zapouzdření článku, zabraňuje vlivu vnějšího prostředí na elektrický výkon článku, zvyšuje propustnost světla fotovoltaického modulu, spojuje článek, tvrzené sklo a zadní desku dohromady s určitou pevností spoje a zároveň má získávající vliv na výstupní elektrický výkon bateriového fotovoltaického modulu.

broken image

5. Fotovoltaická svařovací páska
Známá také jako pocínovaná měděná páska, dělí se hlavně na propojovací pásky a sbližovací pásky. Propojovací pásek se používá hlavně pro spojení mezi články fotovoltaického modulu, hraje roli vedení a sběru proudu článků; sběrný pásek se používá hlavně pro spojení mezi bateriovými řetězci modulu, svádí proud generovaný solárními články do propojovací krabice. Podrobné vysvětlení fotovoltaických svařovacích pásků naleznete po kliknutí na tlačítko níže.

6. Buňky
Solární článek je zařízení, které přeměňuje světelnou energii přímo na energii elektrickou. Je vyroben z polovodičového materiálu. Páry elektronů a děr jsou excitovány slunečním světlem a odděleny pomocí elektrostatického pole v oblasti potenciálové bariéry přechodu P-N. Oddělené elektrony a díry jsou shromažďovány a přes elektrody vyvedeny na vnější stranu článku a vytvářejí elektrický proud.

7. Backsheet
Používá se jako zadní ochranný zapouzdřovací materiál, nejčastěji TPX, KPX a PET atd. Používá se ke zvýšení odolnosti proti stárnutí a korozi fotovoltaického modulu, čímž se prodlužuje životnost fotovoltaického modulu. Zlepšuje také izolační vlastnosti fotovoltaického modulu.

8. Propojovací skříňka
Instaluje se na fotovoltaický modul, aby hrála roli při přenosu proudu, zároveň s dobrým elektrickým výkonem, konstrukce a velikost spojovací skříňky musí splňovat požadavky na používání prostředí, včetně: elektrické, mechanické, tepelné, korozní a povětrnostní odolnosti. Zároveň nesmí představovat nebezpečí pro uživatele ani pro životní prostředí.

broken image

Solární energie je široce dostupná jako ekologický zdroj energie a fotovoltaická energie je v různých zemích stále více podporována a využívána. Vyberte si Maysun Solar, protože máme kvalitní solární panely, které splní vaše potřeby, kontaktujte nás a společně můžeme vytvořit zelenou budoucnost!

Může se vám také líbit:

broken image
broken image
broken image