Flexibilní a tuhé solární panely: Potřebujete vědět

· Průmyslové Novinky

Co jsou flexibilní solární panely?

S rostoucí oblibou solární energie stále více lidí používá flexibilní solární panely namísto tradičních pevných panelů.

Ohebné nebo ohýbatelné solární panely jsou mimořádně jednoduchou metodou výroby solární energie. Ohebné solární panely mají tloušťku pouhý jeden palec a váží pouhých šest kilogramů. Vysoce účinné ohebné solární panely lze obvykle ohnout do úhlu přibližně 30 stupňů, což umožňuje jejich montáž na loď, obytný vůz, dodávku nebo přívěs.

Instalace flexibilních solárních panelů je velmi jednoduchá, protože většina systémů se jednoduše přilepí nebo přilepí na povrch pomocí dodaného lepidla. Pohodlnost systému je však nevýhodou, Protože nedostatek prostoru mezi flexibilními panely a střechou může vytvářet nadměrné teplo, které ovlivňuje články, poškozuje panely a zkracuje jejich životnost.

 flexibilní solární panely

Jaké jsou výhody flexibilních solárních panelů?

1. Hmotnost: Pružné solární panely váží asi o 20 % méně než pevné panely. To znamená, že flexibilní panely lze připevnit na konstrukce, které neunesou hmotnost pevných panelů.
Díky nízké hmotnosti lze na střechu automobilu instalovat několik flexibilních solárních panelů, což může zlepšit energetickou účinnost automobilu.

2. Výkon a účinnost: V minulosti byly flexibilní solární panely výrazně méně účinné než panely pevné. Dnes lze zakoupit flexibilní solární panely, které jsou stejně účinné jako pevné solární panely.

Ideální úroveň účinnosti je 18 až 22 %. Tato úroveň účinnosti znamená, že za ideálních podmínek solární panely přemění na elektřinu stejné procento slunečního záření získaného v tomto rozmezí.

3. Flexibilita: V závislosti na modelu lze flexibilní solární panely ohýbat až o 50 stupňů. Instalace flexibilních solárních panelů je snadná, protože jsou lehké a dají se ohýbat.

Velmi užitečné je, že nemusíte instalovat těžký rám, a proto nedojde při instalaci k jejich poškození.

Ohebné solární panely jsou tedy levným a snadno instalovatelným zdrojem solární energie na dálku. Pokud pravidelně cestujete o víkendech, ať už se jedná o loď, dodávku nebo karavan. Flexibilní solární panely se jednoduše a snadno instalují a ocení je každý, kdo cestuje o víkendech.

pevné solární panely

Co jsou to pevné solární panely?

Většina lidí si pod pojmem "tradiční" solární panely představí pevné solární panely. Většina běžných solárních panelů využívá fotovoltaické (PV) systémy, které se skládají z polykrystalických nebo monokrystalických solárních článků, které přeměňují sluneční energii na elektřinu. Aby byly solární články chráněny před poškrábáním a změnami počasí, skládají se tradiční pevné solární panely obvykle z hliníkového rámu a skleněného krytu.

Většina pevných solárních panelů je namontována na pevném místě, i když existují i přenosné "kufříky". Vzhledem k tomu, že někteří majitelé domů a obytných vozů se zdráhají vyvrtat potřebné otvory do střechy, vyžadují trvalé instalace stojanové systémy. Trvalé systémy pevných solárních panelů vyžadují více času a peněz než flexibilní systémy solárních panelů, ale pevné solární panely obvykle poskytují delší životnost a větší produkci energie.

solární panely

Jaké jsou výhody pevných solárních panelů?

1. Náklady: Náklady na tuhé solární panely jsou v současné době relativně nízké, doba jejich používání je dlouhá a jejich energetické náklady LCOE jsou nízké.

Typické vyrovnané náklady na elektřinu pro fotovoltaický systém by vypadaly následovně:
Počáteční kapitálové náklady: 65 000 USD
Daňová úleva: 12 000 USD
PROVOZNÍ A PROVOZNÍ NÁKLADY: 6 000 USD
Celkové náklady: 59 000 USD
Průměrná roční výroba elektřiny: 62 500 kWh
Záruční doba na fotovoltaické zařízení: 30 let
Celková výroba elektřiny: 1 875 000 kWh
LCOE: 59 000 USD / 1 875 000 = 0,03147 USD/kWh

Ziskovost fotovoltaického systému závisí na ceně, za kterou se elektřina prodává. Pokud bude cena elektřiny vyšší než 0,03147 USD/kWh, bude projekt v příštích 30 letech ziskový.

2. Životnost: Největší nevýhodou flexibilních solárních panelů je jejich krátká životnost.
Pevné solární panely pro domácí solární systémy jsou velmi pevné a je na ně poskytována záruka 25 až 30 let.

Naproti tomu flexibilní solární panely mají obvykle záruku jeden až tři roky. Tato krátká záruka neznamená, že výrobek vydrží déle. Ohebné solární panely jsou náchylnější k opotřebení než pevné pevné solární panely.

3. Trvanlivost: Solární panely se vyznačují dlouhou životností. Pevné solární panely vyžadují odbornou instalaci. Jsou však mnohem odolnějším výrobkem. Pokud je vaše oblast náchylná k přírodním katastrofám, jako jsou bouřky malé kroupy a sněhové vánice, nemusíte se příliš obávat, že by se příliš poškodily.

Pokud tedy plánujete vyrábět a využívat solární energii na denní bázi, jsou pevné solární panely obvykle lepší volbou než flexibilní solární panely. Počáteční náklady mohou být sice vyšší, ale díky dlouhé životnosti a účinnosti systému pevných solárních panelů jsou tradiční solární panely rozumnější volbou.

rigid VS flexible solar panels

Společnost Maysun je dlouhodobě známá tím, že poskytuje technologicky nejvyspělejší a cenově nejvýhodnější pevné solární panely. Solární panely Meisheng úspěšně vstoupily na trhy různých evropských zemí a vnesly do energetické transformace více energie a vitality. Tento důležitý vývoj znamená, že společnost Maysun poskytuje evropským zemím účinné a spolehlivé solární produkty.

Tento projekt se nachází ve velkém skladu v Estonsku.

broken image
VenuSun Plně černé solární panely 410W monokrystalický solární panel 210 mm PERC 80 článků

Solární panely Maysun zahrnují různé specifikace a velikosti, aby vyhovovaly potřebám různých zákazníků. Ať už se jedná o domácí instalace nebo průmyslové aplikace, společnost Maysun poskytuje vysoce přizpůsobená řešení, aby zákazníci mohli maximálně využít solární zdroje a dosáhnout výrazných úspor ve spotřebě energie.

Reference:

Admin, S. and Admin, S. (2020) 'Flexible Solar Panels vs Rigid Solar Panels: Which Ones Better?

Wilson, C. (2022) Everything you should know about flexible solar panels when caravanning.

Batteries, B.B. (2023) 'The Pros and Cons of Flexible Solar Panels vs. Rigid,' Battle Born Batteries

Staff, L. of L.U. (2023) How to choose flexible solar panels.

Cummings, S. (2023) 'Flexible Solar Panels vs Rigid: Pros, Cons & Differences,' House Grail

Staff, L. of L.U. (2023a) Flexible vs Rigid Solar Panels: Which is Better for You?

Může se vám také líbit:
 

Domácí systémy skladování solární energie: Spolehlivá podpora pro obnovitelné zdroje energie  14. září 2023
Průmyslové těžké váhy - Budoucnost solárních panelů od společnosti IBC  20. září 2023