Jak si vybrat mezi solárním systémem napojeným na síť a systémem mimo síť?

· Průmyslové Novinky

Přečtete si:

  1. Co jsou solární systémy napojené na síť a systémy mimo síť?
  2. Jaké jsou rozdíly mezi solárními systémy napojenými na síť a systémy mimo síť?
  3. Který je lepší: solární systém napojený na síť nebo systém mimo síť?

 

Solární energie se stává stále populárnější alternativou pro majitele domů a podniky, kteří chtějí snížit svou uhlíkovou stopu a ušetřit na účtech za energii. Existují dva druhy solárních systémů: napojené na síť a mimo síť. Přestože se od sebe liší, oba nabízí podobné výhody. Vaše konkrétní požadavky a okolnosti určují vhodnost solárního systému pro váš dům nebo podnik. Tento příspěvek se bude převážně věnovat tomu, co odlišuje systémy napojené na síť, systémy mimo síť a hybridní systémy, po kterém si můžete rozhodnout, který systém je pro vás nejlepší.

Jaké jsou rozdíly mezi solárními systémy napojenými na síť a systémy mimo síť?

Co jsou solární systémy napojené na síť a systémy mimo síť?

Solární systém napojený na síť

Tato technologie, také známá jako grid-tied nebo grid-feed, je nejběžnější a široce používaná jak v rezidenčním, tak komerčním prostředí.

Jak už název napovídá, solární systém napojený na síť je připojen k vaší místní energetické síti. Solární systémy napojené na síť pracují v synchronizaci s napájením vašeho domu, aby vygenerovaly co nejvíce elektřiny. Jejich inovativní architektura umožňuje identifikovat, kdy a kde je dostupný proud, což umožňuje synchronizovat dodávku proudu s proudem ze sítě.

Solární systém napojený na síť tvoří následující komponenty:

  1. Solární invertor napojený na síť (GTI) nebo mikroinvertory
  2. Měřič proudu

Sluneční panely zachytí sluneční světlo a převedou ho na stejnosměrný proud (DC) na začátku systému. Invertor převádí stejnosměrný proud (DC) na střídavý proud (AC), který je poté přes rozvaděč napájen do vašeho domu a spotřebičů. Nakonec měřič proudu měří proud pro výpočet množství elektřiny vyrobené jak sítí, tak solárním systémem. Pokud není dostatek solární energie, například v noci nebo za oblačných dnů, invertor přepne zpět na síť.

Solární systémy napojené na síť jsou také méně nákladné, protože nevyžadují drahé zařízení pro zálohování energie.

Solární systém mimo síť

Solární systémy mimo síť jsou zcela samostatné a jsou zcela izolovány od elektrické utility sítě. Spoléhají výhradně na slunce jako na svůj hlavní zdroj energie. Tento systém je sofistikovanější a v důsledku toho dražší než řešení napojené na síť.

Solární systém mimo síť tvoří následující komponenty:

  1. Solární regulátor nabíjení
  2. Bateriový blok
  3. Invertor mimo síť
  4. DC Odpojovací přístroj (dodatečný)
  5. Záložní generátor (volitelný)

Regulátor nabíjení přenáší elektřinu z solárních panelů do solární baterie v solárním systému mimo síť. Regulátor nabíjení kontroluje, kolik energie je uloženo v bateriovém bloku a chrání ji před přebitím. Invertor mimo síť převádí tuto elektřinu na střídavý proud (AC) pro napájení vašeho domu.

Tento systém umožňuje fungování vašeho domu na solární energii skrze uložení elektřiny do bateriového bloku, i v noci nebo za oblačných dnů. Pokud žijete někde, kde není po celý rok stabilní sluneční svit, budete potřebovat více bateriových bloků na plánování dní, kdy není žádná sluneční expozice. Mohli byste také zvážit pořízení záložního generátoru. Tyto generátory obvykle poskytují střídavý proud (AC), který lze využít ve spojení s invertorem.

Solární systém mimo síť

Jaké jsou rozdíly mezi solárními systémy napojenými na síť a systémy mimo síť?

Při rozhodování, který typ solárního systému je pro vás ideální, musíte pečlivě zvážit vaše konkrétní potřeby a okolnosti. Pokud žijete v oblasti náchylné k výpadkům elektrického proudu, například solární systém mimo síť je skvělým způsobem, jak zajistit konzistentní dodávku elektřiny. Solární systém napojený na síť by na druhou stranu mohl být vynikající alternativou, pokud chcete snížit svoji uhlíkovou stopu a zároveň šetřit na výdajích za elektřinu. Pokud bydlíte v oblasti s pevnou infrastrukturou elektrického proudu a minimálním vrcholem slunečního záření, může vám to umožnit účastnit se net-meteringu a cítit se tak bezpečněji.

  • Přístup k síťovému napájení

Solární systémy napojené na síť mohou vyrábět elektřinu ze slunce stejně jako čerpat energii z veřejné sítě. Systémy mimo síť mají potenciál v době prodloužených období špatného počasí vyprázdnit. Domy napojené na síť vždy mohou využívat elektřinu od dodavatelské společnosti, pokud je to potřeba.

  • Výroba energie přesahující poptávku

Řešení napojené na síť mohou přinést dividendy, když systém vyrábí více elektřiny, než vyžadujete. Pokud vaše energetická společnost dovoluje net metering, vyslání nadbytečné energie zpět do sítě může vydělat peníze. Obvykle dostanete kredity na svém elektrickém účtu za energii, kterou přispějete zpět do sítě. Stejně tak se nadbytečná elektrická energie v solárním systému mimo síť ukládá do bateriové banky a může být uchována pro pozdější použití.

  • Výpadek sítě

Jednou z nejvýznamnějších nevýhod systému napojeného na síť je, že nebudete mít přístup k elektřině, pokud není sluneční svit a síť selže, což vede k výpadku proudu. Pokud si například nezvolíte nákup bateriové banky nebo generátoru.

Solární systémy mimo síť poskytují majitelům nemovitostí klid v oblastech náchylných k výpadkům proudu nebo tvrdému počasí. I když selže elektrický systém, mohou nadále využívat elektřinu.

  • Elektrické poplatky

Protože je váš solární system napojený na místní dodávku elektrické energie, sistema na síti bude na vašem účtu za elektřinu stále nějaký minimální výdaj. Jedním z poplatků je servisní poplatek za připojení vašeho solárního systému k síti, stejně jako energetická daň za vyšší sazbu elektřiny, kterou platíte za energii využitou během špičkových období poptávky, tedy když váš dům využívá nejvíce elektřiny.

Jednou z výhod solárních systémů mimo síť je, že pokud vyrábíte svou vlastní energii, vyhýbáte se placení účtů za elektřinu. Eliminace účtu za elektřinu může přinést majitelům nemovitostí významné finanční úspory, zejména v oblastech s vysokými náklady na elektřinu. Každý rok může výroba vlastní elektřiny ušetřit stovky, nebo dokonce tisíce dolarů.

  • Celkové náklady

Přístup napojený na síť je jednoduchý a cenově dostupný. Umožňuje rezidenčním a komerčním zákazníkům pasivně profitovat z přebytečné energie generované systémy. Podle studie Economic Times mohou soukromé, komerční nebo průmyslové budovy získat 'zisk z urychleného odepisování' instalací solárních systémů na střechách, které se v současnosti odepisují rychlostí 80 procent ročně.

Ačkoli volba mimo síť vás nezavazuje k placení účtů za elektřinu, vyžaduje významnou počáteční investici. Naštěstí existuje řada vládních programů a daňových úlev, které mohou pomoci s počátečními náklady.

Systémy mimo síť napájené LFP bateriemi vyžadují minimální nebo žádnou údržbu a solární panely mohou vydržet více než 25 let, než budou potřebovat výměnu. Solární energie mimo síť může být vynikající dlouhodobá investice, zvláště když stoupají ceny tradičních zdrojů energie, jako jsou fosilní paliva.

Jaké jsou rozdíly mezi solárními systémy napojenými na síť a systémy mimo síť?

Jaký si vybrat: solární systém na síti nebo mimo síť?

Při rozhodování, který typ solárního systému je pro vás nejlepší, zvažte následující důležité faktory:

1. Rozpočet

Solární systémy na síti jsou obvykle nejdostupnější variantou. Dokážete snížit svou měsíční účet za elektřinu a zároveň vydělávat na formě kreditů.

Mimo síť je komplikovanější a vyžaduje vyšší počáteční náklady na další vybavení, jako jsou nákladné bateriové bloky.

2. Užitečná situace v okolí

Pokud žijete ve městě s jednoduchým přístupem k elektrickým vedením, je systém na síti snadno nainstalovat do vašeho domova.

Pokud však žijete v oblasti, která není připojena k elektrické síti, je systém mimo síť nejlepší způsob, jak napájet váš domov.

3. Vaše energetické požadavky

Pokud máte velkou rodinu nebo budovu s vysokou mírou energetické spotřeby, je solární systém na síti výbornou záložní možností, která zajistí, že vám nikdy nedojde elektřina.

Systémy mimo síť na druhé straně mají tu výhodu, že jsou schopny skladovat energii pro použití 24/7, pokud máte menší domov nebo žijete v oblasti náchylné k častým výpadkům proudu.

Solární systémy na síti a mimo síť jsou životaschopnými možnostmi pro domy, které chtějí přidat solární energii do svého energetického mixu.

Instalací solárního systému na síti můžete ušetřit peníze za elektřinu. Solární systémy mimo síť umožňují úplnou energetickou nezávislost na stárnoucí infrastruktuře, stejně jako ochranu před výpadky proudu.

Ať už si zvolíte jakoukoliv alternativu, výroba čisté, obnovitelné energie, minimalizace vaší uhlíkové stopy a úspora nákladů na energie představuje výhru pro obě strany. Před výběrem nejlepšího typu solárního systému pro vás musíte pečlivě zvážit své konkrétní potřeby a okolnosti.

Firma Maysun Solar se specializuje na vývoj kvalitních solárních modulů od roku 2008. Vyberte si z naší široké nabídky polovičních, MBB, IBC a okenních solárních panelů v plné černé barvě, černém rámu, stříbrné a sklo-sklo. Tyto panely poskytují vynikající výkon a krásné designy, které se hodí k jakékoli budově. Maysun Solar úspěšně zřídil kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy se skvělými instalatéry po celém světě! Obraťte se na nás prosím pro nejnovější cenové nabídky modulů nebo pro jiné otázky týkající se fotovoltaiky. S radostí vám pomůžeme.

Reference:

Chint. (2023, March 17). Grid-Tied vs. Off-Grid Solar: Which is Right for You? CHINT. https://chintglobal.com/blog/grid-tied-solar-vs-off-grid-solar/

Ecoflow. (2023). What are the differences between On-Grid and Off-Grid solar? EcoFlow US Blog. https://blog.ecoflow.com/us/differences-between-on-grid-off-grid-solar-system/

Genus. (2021). Major Differences between On-Grid and Off-Grid Solar System. Genus. https://www.genusinnovation.com/blogs/on-grid-and-off-grid-solar-system

https://www.cnbctv18.com. (2022, January 19). Off-grid or on-grid solar power system, which one should you choose? cnbctv18.com. https://www.cnbctv18.com/environment/off-grid-or-on-grid-solar-power-systems-which-one-should-you-choose-12171952.htm

Solar-Admin. (2022, December 29). A guide on the key differences between On-Grid & Off-Grid solar system. Solar Square Blog. https://www.solarsquare.in/blog/on-grid-and-off-grid-solar-system/

Wolf, S. (n.d.). The difference between Off-Grid and On-Grid solar energy. https://www.paradisesolarenergy.com/blog/difference-between-off-grid-and-on-grid-solar-energy

Přečtěte si více:

Průmyslové těžké váhy - Budoucnost solárních panelů od společnosti IBC
Domácí systémy skladování solární energie: Spolehlivá podpora pro obnovitelné zdroje energie
Inovace v průmyslu: roboti na čištění solárních panelů