Jak recyklovat solární panely?

· Průmyslové Novinky,Cenové trendy

Solární panely byly po celém světě nabízeny jako důležitá zbraň při snižování uhlíkových emisí, ale degradují a postupně se stávají méně účinnými. Po zhruba 25–30 letech je často cenově výhodnější je vyměnit za nové.
Odborníci tvrdí, že miliardy panelů bude nakonec nutné zlikvidovat a vyměnit.

Kolik solárních panelů je potřeba recyklovat?

V roce 2016 Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje energie (IRENA) předpověděla, že na počátku třicátých let 20. století bude počet vyřazených fotovoltaických panelů na celém světě přibližně 4 % z počtu instalovaných panelů. Do roku 2050 se množství odpadu ze solárních panelů zvýší na nejméně 5 milionů tun ročně, uvedla agentura. Kumulativní globální hodnota surovin, které by bylo možné technicky získat z FV panelů, by mohla dosáhnout 450 milionů USD (v roce 2016), což je zhruba ekvivalent nákladů na suroviny potřebné k výrobě asi 60 milionů nových panelů nebo 18 GW výrobní kapacity. Do roku 2050 by podle zprávy mohla kumulativní zpětně získatelná hodnota přesáhnout 15 miliard dolarů.
 
Energetickí experti vyzývají vlády, aby přijaly naléhavá opatření k zabránění hrozící celosvětové ekologické katastrofě.
Ute Collier, zástupkyně ředitele Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje energie (IRENA), říká: "Do roku 2050 to bude hora odpadků, pokud nyní nezavedeme recyklační řetězce."
"Vyrábíme stále více solárních panelů - což je skvělé - ale co budeme dělat s odpadem?"

Z čeho jsou vyrobeny solární panely?

Z čeho jsou vyrobeny solární panely?

Solární panely jsou jako sendviče.
1. Solární článek je uprostřed. Asi 90 % komerčních solárních panelů používá křemík jako polovodič k přeměně světelné energie na elektřinu. Tenké kovové proužky (obvykle stříbrné) protínají povrch křemíkových krystalů v každém článku a přivádějí proud do měděného vedení panelu.
2. Solární článek je zapouzdřen v ochranné bariéře, obvykle v zapouzdřovacím materiálu z průhledného plastu zvaného EVA. Horní strana je pokryta další vrstvou skla a zadní strana je pokryta také EVA. Celý je obehnán hliníkovým rámem.
Tato vrstvená struktura chrání buňky před přírodními živly a zároveň umožňuje průchod slunečního světla, ale může být obtížné ji rozložit, když panely dosáhnou konce své životnosti.

Které části solárního panelu lze recyklovat?

Které části solárního panelu lze recyklovat?

Přehled recyklace:
1. Krystalická křemíková solární technologie tvoří většinu tržního podílu solárních panelů. Tento typ panelu se skládá z hliníkového rámu, skla, měděných drátů, polymerové vrstvy a zadní vrstvy, silikonových solárních článků a plastové spojovací krabice. Polymerová vrstva utěsňuje panel před povětrnostními vlivy, ale může ztížit recyklaci a odstranění panelu, protože k uvolnění lepidla jsou obvykle nutné vysoké teploty.
2. Mnoho komponentů lze recyklovat. V typickém krystalickém solárním modulu jsou součásti jako sklo, polymery, samotný solární článek, měď, hliník a stopová množství dalších kovů. Největší podíl na celkové hmotnosti má sklo se 75 %, následované polymery s 10 % a hliníkem s 8 %. Jsou přítomna stopová množství stříbra, olova a cínu.
3. Jiné materiály umístěné v solárním článku mohou být obtížněji recyklovatelné. Stříbro a vnitřní měď jsou cenné komponenty, ale panely obvykle obsahují velmi malá množství těchto materiálů. V solárních panelech mohou být také přítomny toxické kovy, jako je olovo a kadmium.
4. Solární panely mohou obsahovat kritické materiály, včetně hliníku, cínu, teluru a antimonu, stejně jako gallium a indium v některých tenkovrstvých modulech.
5. Další součásti solárního systému mohou zahrnovat invertory, regály a záložní systémy baterií, které lze také recyklovat. Invertory lze recyklovat s elektronickým odpadem a stojany lze recyklovat s podobným kovovým odpadem.
Proces recyklace solárních panelů:
Fotovoltaická recyklace je rozdělena do tří hlavních fází: (1) stratifikace, (2) separace materiálu a (3) extrakce a čištění materiálu. Solární panely se recyklují především chemickými, tepelnými a mechanickými procesy. Proces začíná odstraněním spojovacích krabic, vodičů a rámů. Moduly jsou poté skartovány, tříděny a odděleny. Separace materiálů umožňuje jejich odeslání do specifického recyklačního procesu spojeného s každým materiálem. Výše uvedený proces je použitelný pro panely z krystalického křemíku.

Popsané metody jsou jen některé z mnoha

Popsané metody jsou jen některé z mnoha. V současné době se zkoumá řada dalších metod. Hlavním problémem nebo problémem recyklačního procesu je hladina nečistot. Například vysokoteplotní tepelné zpracování a mechanické procesy mohou vytvářet nečistoty. Kromě toho mohou nečistoty vytvářet také nízkoteplotní procesy, které využívají specifické mechanické nebo chemické kroky. Požadovaného výsledku lze tedy dosáhnout pouze kombinací tepelných, chemických nebo metalurgických kroků. Jakmile bude možné tyto materiály recyklovat bez nečistot, budou mít na trhu vyšší hodnotu, což je jedna z hlavních překážek v odvětví recyklace fotovoltaiky.

Jaké jsou budoucí výhody recyklace solárních panelů?

1. Vytvoření další infrastruktury pro recyklaci solárních panelů a účinně stimulují ekonomický rozvoj. Je třeba zavést řádnou infrastrukturu pro recyklaci solárních panelů, aby bylo možné spravovat velké množství solárních panelů, které budou v blízké budoucnosti zlikvidovány. Jakmile bude na místě, budeme svědky řady pozitiv a nových příležitostí v ekonomice.
2. Recyklace solárních panelů vytvoří více pracovních míst a ušetří více surovin. Do roku 2050 recyklace fotovoltaiky nejen vytvoří více zelených pracovních míst, ale bude mít také recyklovatelnou hodnotu přibližně 11 miliard liber. To znamená, že jen opětovným použitím dříve použitých materiálů by bylo možné vyrobit přibližně 630 GW energie.
3. Neustále zlevněná cena. Vzhledem k tomu, že cena solární energie stále klesá, stále více domácností a podniků volí investice do solárních systémů. V důsledku toho neustále zlevněné ceny znamenají, že více domácností si bude moci dovolit solární systémy.
Maysun spolupracuje s řadou národních dodavatelů a pomohl mnoha zákazníkům s instalací solárních panelů.

Projekt se nachází na střeše domu v Německu, pro více informací klikněte na obrázek.
broken image

Maysun Solar se specializuje na výrobu vysoce kvalitních solárních panelů již od roku 2008. Máme širokou škálu produktů, včetně monokrystalických a sklo-skleněných solárních panelů kromě střešních tašek, s polovičním řezem, technologiemi MBB a IBC, které poskytují špičkový výkon a stylový design, aby dokonale zapadly do každé budovy. Maysun Solar úspěšně zřídil kanceláře a sklady v mnoha zemích a navázal dlouhodobé vztahy s vynikajícími montéry! Pro nejnovější nabídku modulů nebo jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky nás neváhejte kontaktovat.

broken image
broken image
broken image