Nedostatek energie na obzoru kvůli novému suchu

· Průmyslové Novinky

V loňském roce zažila Evropa jedno z nejteplejších lét v historii a letos se v několika zemích opět rozezněl alarm sucha. Podle Evropské observatoře pro sucho je sucho problémem ve značné části Evropy, přičemž červená barva znamená nejvážnější stav "výstrahy", zelená bezpečný stav a tmavší žlutá vážnější problém. Vzhledem k tomu, že nedostatek vody pravděpodobně ovlivní výrobu elektřiny a povede k novému zvýšení cen plynu a elektřiny, není na instalaci fotovoltaických systémů pozdě.
 

broken image

Ve Španělsku

V předchozím březnu spadlo v celém Španělsku pouze 36 % historického průměru srážek a teploty v tomto měsíci byly o 1,8 stupně Celsia vyšší než historický průměr, takže letošní březen byl nejteplejším březnem ve Španělsku za posledních 100 let. Průměrný úhrn srážek v celém Španělsku v dubnu letošního roku činil 14,2 mm, což je přibližně 22 % předchozího roku. V důsledku sucha je průměrná hladina vody v nádržích po celém Španělsku pouze na 25 % maximální hladiny a v Katalánsku, kde je sucho nejhorší, jsou některé nádrže na pokraji vyschnutí a region nyní zakázal otevírání soukromých bazénů a omezil průtok vody pro zemědělství o 40 %.
Na jihu Španělska byla v Córdobě v dubnu zaznamenána nejvyšší teplota, jaká kdy byla v zemi zaznamenána, a to 38,8 °C. Suché počasí, které ve Španělsku trvá již více než 100 dní, vedlo v poslední době k řadě neštěstí ve skladech, přičemž jen v madridské skladové čtvrti došlo od minulého týdne do dneška ke dvěma až třem požárům skladů. Kromě toho vyschly vodní nádrže, byla poškozena úroda a horké počasí způsobilo řadu dalších extrémních jevů.
Cristobal Cano, generální tajemník španělského regionálního orgánu, Svazu drobných zemědělců, uvedl, že Španělsko, které je významnou evropskou zemí v oblasti ovoce a zeleniny, začalo propadat pesimismu, protože od ledna spadlo jen málo srážek a půda je velmi suchá. Sucho a snížená úroda by mohly vést ke zdražení základních zemědělských produktů v Evropě, přičemž životní náklady by mohly být stále vyšší.

broken image

V Itálii

Ramona Magno z italské národní rady pro výzkum odhalila, že srážky jsou v celém povodí Pádu podprůměrné. hladina Pádu byla na začátku dubna nejnižší za posledních 30 let. Attilio Fontana, prezident regionu Lombardie, uvedl, že hladiny nádrží v celém regionu byly pouze poloviční oproti historickému průměru.
Italská zemědělská federace Confagricoltura odhaduje, že postiženo je nyní nejméně 50 000 zemědělců, přičemž přímé ekonomické ztráty v zemědělství dosahují 1,5 miliardy eur. Podle svazu způsobilo sucho v loňském létě italskému zemědělství ztráty již ve výši 6 miliard eur, a pokud bude sucho pokračovat i letos, utrpí ztráty více než 300 000 zemědělců. Svaz italských zemědělců Coldiretti rovněž varoval, že letošní jarní sklizeň rýže, kukuřice a dalších hlavních plodin je ohrožena.

broken image

Ve Francii

Ministr životního prostředí Christophe Béchu varoval, že množství dostupné vody může v příštích letech klesnout o 10 až 40 %. Francouzský meteorologický úřad zaznamenal v únoru v zemi 32 po sobě jdoucích dnů s nulovým úhrnem srážek, což byl nejsušší únor ve Francii od roku 1959, a Perpignan v Pyrenejích a Orientálních horách dokonce v dubnu zažil extrémní podmínky, kdy byla přerušena dodávka pitné vody. A v některých částech jižní Francie hrozí za používání soukromých bazénů pokuta ve výši 1 500 eur. V několika oblastech byla zavedena omezení spotřeby vody, obyvatelé mají zakázáno napouštět bazény nebo mýt auta a místní zemědělci musí snížit spotřebu vody na polovinu.

broken image

V Rakousku

Ekologickou katastrofu v rakouském parku Tisíc jezer loni v létě způsobilo velké sucho, přesto je letos zdejší jezero stále na nejnižší zaznamenané hladině, vysychá koryto řeky Zicke a objevují se zde na pohled alarmující trhliny. Rakousko není zemí, která by trpěla nedostatkem vody, říká profesor Roman, a jeho relativně teplé a vlhké klima, zasněžené Alpy a mnoho řek na jeho území z něj činí lepší zdroj vody než z mnoha jiných regionů. Ale po sobě jdoucí sucha v posledních letech snížila hladinu podzemních vod v rakouských nížinách, a proto je hladina mnoha jezer nízká nebo dokonce vyschla.

broken image

Vzhledem k současné četnosti extrémních výkyvů počasí se s blížícím se létem stále častěji objevují náznaky, že léto 2023 nemusí být příznivé. Nadměrné ceny plynu a účty za elektřinu jistě zatíží miliony domácností. Instalace solárních fotovoltaických panelů je rozhodně nejlepší volbou, navíc si můžete nainstalovat baterie, abyste nespotřebovanou elektřinu mohli prodat státu.
Společnost Maysun solar se od svého založení v roce 2008 specializuje na výrobu kvalitních fotovoltaických modulů. Vyberte si Maysun Solar, protože máme kvalitní solární panely pro vaše potřeby, kontaktujte nás a společně můžeme vytvořit zelenou budoucnost!

Může se vám také líbit:

broken image
broken image
broken image