Co dělat v případě poruchy fotovoltaické elektrárny?

· Průmyslové Novinky

I. Nezobrazuje se obrazovka střídače

Analýza poruchy: Není k dispozici stejnosměrný vstup, LCD displej střídače je napájen stejnosměrným proudem.
Možné příčiny: Střídavý proud je v rozporu s pravidly pro střídavý proud:
(1) Nedostatečné napětí součástek. Provozní napětí měniče je 100 V až 500 V, pod 100 V měnič nefunguje. Napětí modulu souvisí se slunečním zářením.
(2) Vstupní svorka FV je obrácená. Svorka FV má kladný a záporný pól, které by si měly odpovídat a neměly by být obráceny s jinými skupinami.
(3) Stejnosměrný spínač není sepnutý.
(4) Při sériovém zapojení komponent není jeden z konektorů správně připojen.
(5) Jedna součástka je zkratovaná, což způsobuje, že nefungují ani ostatní součástky.
Řešení: V případě, že je v obvodu zapojena součástka, která je v obvodu, je nutné ji vyřadit:
Změřte stejnosměrné vstupní napětí měniče pomocí multimetru třídy napětí. Pokud je napětí normální, celkové napětí je součtem napětí jednotlivých skupin. Pokud napětí není, otestujte postupně stejnosměrný spínač, svorky, konektory kabelů, komponenty atd. a zjistěte, zda jsou v normě. Pokud se jedná o vícecestnou součástku, kterou je třeba testovat samostatně a jednotlivě připojenou.
Pokud je měnič používán po určitou dobu a není nalezena žádná příčina, je vadný hardwarový obvod měniče, obraťte se na poprodejní servis společnosti.

broken image

II. Střídač není připojen k síti

Analýza závady: Střídač a síť nejsou propojeny.
Možné příčiny:
(1) Spínač střídavého proudu není uzavřen.
(2) Výstupní svorka střídače není připojena.
(3) Horní řada výstupních svorek střídače na připojovacím vedení je uvolněná.
Řešení: Střídavý měnič je poškozený:
Pomocí napěťového multimetru změřte výstupní napětí střídače, za normálních okolností by na výstupních svorkách mělo být napětí 220 V nebo 380 V, pokud tomu tak není, vyzkoušejte postupně svorky, zda nejsou uvolněné, zda je spínač střídavého proudu zavřený, zda je odpojen spínač ochrany proti úniku.

Za třetí, přepětí PV

Analýza poruchy: stejnosměrné napětí je příliš vysoké alarm.
Možná příčina: Počet komponentů v sérii je příliš vysoký, což způsobuje překročení napětí měniče.
Řešení: Střídač je poškozený:
Vzhledem k teplotním charakteristikám součástek platí, že čím nižší teplota, tím vyšší napětí. Rozsah vstupního napětí jednofázového řetězového střídače je 100-500 V, což naznačuje, že napětí za řetězcem je mezi 350-400 V, a rozsah vstupního napětí třífázového řetězového střídače je 250-800 V, což naznačuje, že napětí za řetězcem je mezi 600-650 V. V tomto rozsahu napětí je střídač účinnější a může vyrábět elektřinu ráno a večer, kdy je nízké ozáření, ale aniž by napětí překročilo horní mez napětí střídače a způsobilo alarm a vypnutí.

broken image

Za čtvrté, porucha izolace

Analýza poruchy: izolační odpor fotovoltaického systému vůči zemi je menší než 2 megaohmy.
Možné příčiny:
Solární moduly, rozvodné skříně, stejnosměrné kabely, střídače, střídavé kabely, svorky a další místa, kde dochází ke zkratu vodiče se zemí nebo k poškození izolační vrstvy. Uvolnění svorek FV a pláště střídavých kabelů, které má za následek vniknutí vody.
Řešení:
Odpojte síť, střídač, postupně zkontrolujte odpor vodičů k uzemnění každé součásti, zjistěte problémové místo a vyměňte je.

V. Porucha unikajícího proudu

Analýza poruchy: Unikající proud je příliš velký.
Řešení: Proudový chránič je příliš velký:
Odpojte vstup fotovoltaického pole, poté zkontrolujte obvodovou síť. Odpojte všechny svorky stejnosměrného a střídavého proudu, nechte střídač déle než 30 minut zatemnit, pokud se sám obnoví, pokračujte v používání, pokud se neobnoví, kontaktujte poprodejního technika.

broken image

VI. Analýza chyby v síti:

Napětí a frekvence sítě jsou příliš nízké nebo příliš vysoké.
Řešení:
Pomocí multimetru změřte napětí a frekvenci sítě, pokud je překročí, počkejte, až se síť vrátí do normálu. Pokud je síť normální, jedná se o poruchu generování energie na detekční desce měniče, odpojte všechny stejnosměrné a střídavé svorky, nechte měnič vypnout na více než 30 minut, pokud se můžete obnovit, abyste mohli pokračovat v používání, pokud ne, kontaktujte poprodejního technického inženýra.

7. Porucha hardwaru měniče

Analýza poruchy: Deska měniče, detekční obvod, napájecí obvod, komunikační obvod a další obvody jsou vadné.
Řešení: Střídač je poškozený, pokud je v rozporu se zákonem:
Pokud je střídač vadný, odpojte stejnosměrné a střídavé svorky a nechte střídač vypnout po dobu delší než 30 minut, pokud jej můžete obnovit sami, pokračujte v jeho používání, pokud ne, kontaktujte poprodejního technického inženýra.

broken image

VIII. Výstupní výkon systému nedosahuje ideálního výkonu

Možné příčiny: V případě, že se v průběhu provozu vyskytnou problémy s napájením, je nutné, abyste se vyhnuli jejich řešení:
Výstupní výkon fotovoltaických elektráren ovlivňuje mnoho faktorů, včetně množství slunečního záření, úhlu sklonu modulu solárních článků, blokování prachem a stínem, teplotních charakteristik komponent.

V důsledku nesprávné konfigurace a instalace systému je výkon systému malý, běžná řešení jsou následující:

(1) Před instalací otestujte výkon každého modulu z hlediska jeho přiměřenosti.
(2) Upravte úhel montáže a orientaci modulů.
(3) Zkontrolujte, zda na modulech nejsou stíny a prach.
(4) Zkontrolujte, zda je napětí v rozsahu napětí při sériovém zapojení modulů, příliš nízké napětí snižuje účinnost systému.
(5) Před instalací více řetězců zkontrolujte napětí otevřeného obvodu každého řetězce, rozdíl by neměl překročit 5 V, pokud se zjistí, že napětí není správné, zkontrolujte zapojení a konektory.
(6) Instalace může být přístupná v dávkách, každá skupina přístupu k záznamu výkonu každé skupiny, rozdíl výkonu mezi řetězci nepřesahuje 2 %.
(7) Místo instalace není dobře větrané, teplo měniče se včas nerozptýlí nebo je přímo vystaveno slunečnímu záření, což způsobuje příliš vysokou teplotu měniče.
(8) Střídač má dvojitý přístup MPPT a příkon každého způsobu je pouze 50 % celkového výkonu. V zásadě by měl být projektovaný instalovaný výkon každého způsobu stejný, pokud je připojen pouze ke svorce MPPT jednoho způsobu, výstupní výkon se sníží na polovinu.
(9) Špatný kontakt kabelových spojů, příliš dlouhý a příliš tenký průměr kabelu mají za následek ztrátu napětí a v konečném důsledku způsobují ztrátu výkonu.
(10) Výkon střídavého spínače připojeného k síti fotovoltaické elektrárny je příliš malý na to, aby splňoval požadavky na výstup střídače.

broken image

9, Přepětí na straně střídavého proudu

Možné příčiny:
Impedance sítě je příliš velká, fotovoltaická výroba energie na straně uživatele nemůže být strávena a přenos ven kvůli impedanci je příliš velký, což má za následek, že výstupní napětí na straně střídače je příliš vysoké, což způsobuje vypnutí ochrany střídače nebo snížení provozu.
Běžná řešení jsou následující:
(1) Zvětšit výstupní kabel, protože čím silnější kabel, tím nižší impedance.
(2) Čím kratší je kabel, tím nižší je impedance.
Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, vám může poskytnout vysoce kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro cenovou nabídku produktu.

Mohlo by se vám také líbit:

broken image
broken image
broken image