Nová oblast fotovoltaiky v některých zemích: recyklace modulů

· Průmyslové Novinky

V současné době, kdy se podnikání v oblasti fotovoltaických panelů intenzivně rozvíjí, postupně dozrává i podnikání v oblasti recyklace fotovoltaických modulů. Z hlediska materiálového složení mají použité solární panely velkou hodnotu pro recyklaci, což přispívá k dosažení skutečně ekologické výroby fotovoltaické energie po celou dobu jejího životního cyklu, a podporuje tak udržitelný rozvoj solárního průmyslu.
Obecně existují dva způsoby, jak naložit s články získanými zpět z elektráren: prvním je další prodej zachovalých modulů (exportovaných) za účelem dosažení druhotného využití a druhým je demontáž modulů, které nelze dále využít, a přímá recyklace surovin.

broken image

Proč je recyklace solárních panelů potřebná

Podle studie organizace EU PV CYCLE tvoří sklo přibližně 70 % celkové hmotnosti použitých fotovoltaických modulů, hliníkový materiál asi 18 % a polovodičový materiál asi 4 %. Recyklací použitých fotovoltaických modulů lze dosáhnout recyklace vzácných kovů, skla, hliníku a polovodičů, zejména stříbra, telluru, india a galia, které tvoří 4 % polovodičového materiálu. Získané vzácné kovy lze využít i v dalších špičkových technologiích, aby se snížila těžba primárních zdrojů, snížila spotřeba energie při těžbě zdrojů a snížil dopad na ekologické prostředí. Se současnými recyklačními technologiemi lze dosáhnout až 96% míry využití fotovoltaických modulů. V budoucnu se bude míra recyklace zvyšovat s tím, jak se bude zdokonalovat technologie.
Společnost Rystad Energy odhaduje, že do roku 2035 bude průmysl recyklace fotovoltaických modulů schopen dodávat 8 % polykřemíku, 11 % hliníku, 2 % mědi a 21 % stříbra potřebných k pokrytí materiálové poptávky po fotovoltaických panelech instalovaných v roce 2020.

broken image

Vnitrostátní politiky recyklace fotovoltaiky

V posledních letech byly zavedeny různé vnitrostátní politiky recyklace fotovoltaických modulů.
V roce 2007 EU založila organizaci PV CYCLE, která se zabývá obnovou a recyklací vysloužilých krystalických křemíkových fotovoltaických modulů, a vytvořila recyklační síť s partnery, jako jsou logistické a dopravní společnosti. Od svého založení v roce 2010 organizace shromáždila a zpracovala více než 60 000 tun vysloužilých krystalických křemíkových fotovoltaických modulů.
Na začátku roku 2023 schválila korejská vláda nový program recyklace solárních modulů. Cílem programu je povzbudit výrobce solárních zařízení k opětovnému využívání modulů a snížit používání nebezpečných látek v zájmu ochrany ekosystému.
Nizozemská vláda nedávno oznámila, že od 1. července 2023 zvýší recyklační poplatek za fotovoltaické moduly v reakci na prudký nárůst množství odpadních fotovoltaických modulů. Nizozemští dovozci prodávající solární panely místním zákazníkům budou muset platit recyklační poplatek ve výši 40 EUR (42,50 USD) za tunu, oproti současným 6,50 EUR za tunu účtovaných za recyklaci solárních panelů.
Od roku 2018 se nakládání s vyřazenými fotovoltaickými moduly v Německu řídí zákonem "Elektrogesetz" nebo "ElektroG", který je v souladu s požadavky směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních, již dříve vydala EU. Ten vyžaduje 85% míru recyklace vyřazených fotovoltaických modulů a 80% míru recyklace zpětně získaných materiálů. Kromě toho vyřazené moduly v různých scénářích podléhají specifickým procesům vyřazování z provozu.

broken image

Stávající recyklační technologie

V současné době jsou k dispozici především fyzikální, pyrolýzní a chemické technologie:
1) Výhodou fyzikální metody jsou nízké náklady a jednoduchost procesu; nevýhodou je, že míra využití není vysoká, kovový materiál v solárním článku nelze získat zpět a čistota získaného materiálu není vysoká.
2) Výhodou pyrolýzy jsou nízké náklady, vysoká míra výtěžnosti a spalování vzduchu pro zpětné získávání kovů ze solárních článků; nevýhodou však je, že při pyrolýze vznikají škodlivé plyny, které znečišťují životní prostředí a vyžadují následnou úpravu.
3) Chemické metody využívající trichlorethylenová rozpouštědla mají výhodu vysoké míry výtěžnosti a neporušenosti získaného materiálu; nevýhodou jsou však vysoké náklady.
Do likvidace velkého množství fotovoltaických modulů zbývá ještě čas, a proto je třeba pokračovat ve výzkumu technologií recyklace vysloužilých fotovoltaických modulů s cílem nalézt nákladově efektivní a účinné technologie.

broken image

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety zkušeností, vám může poskytnout kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro cenovou nabídku produktu.

Může se vám také líbit

broken image
broken image
broken image