Proces výroby fotovoltaických panelů, který neznáte

· Průmyslové Novinky

Proces: INTEX→DIFF→Post-cleaning→PECVD→Screening a spékání→Testování a třídění→Balení

1.PV panel Texturování buněk

Účelem texturování je vytvořit na povrchu křemíkové destičky texturovaný povrch, který sníží odrazivost článku. Nerovnosti texturovaného povrchu mohou zvýšit sekundární odraz a změnit optickou dráhu a režim dopadu. Obvykle se monokrystaly ošetřují alkálií, aby se získal semiš ve tvaru pyramidy; polykrystaly se ošetřují kyselinou, aby se získal náhodný semiš ve tvaru červí díry. Rozdíl v metodách zpracování spočívá především v povaze jednotlivých polykrystalů.

Technologický postup: kašmírová nádrž→praní ve vodě→praní ve vodě→praní v kyselině→praní ve vodě→sušení.

Obecně se křemík považuje za nereaktivní s HF a HNO3 (povrch křemíku bude pasivován). Při přítomnosti v systému dvou směsných kyselin je reakce křemíku se směsným roztokem kontinuální.

PV panel Texturování buněk

2. Difuze článků fotovoltaických panelů

Difuze je srdcem baterie a slouží k vytvoření přechodu P-N pro baterii. Současnou volbou pro difúzi fosforu je POCl3. POCl3 je zdrojem kapalného fosforu a difúze zdroje kapalného fosforu má výhodu vysoké výrobní účinnosti, dobré stability, rovnoměrného a hladkého přechodu PN a dobrého povrchu difúzní vrstvy.

POCl3 se rozkládá při teplotách nad 600 °C za vzniku pentachloridu fosforu (PCl5) a pentoxidu fosforu (P2O5). PCl5 je škodlivý pro povrch křemíkových destiček. V přítomnosti kyslíku (O2) se PCl5 rozkládá na P2O5 a uvolňuje plynný chlor. Proto se při rozptylování dusíku zavádí řízený tok kyslíku.

Při difúzní teplotě P2O5 reaguje s křemíkem za vzniku oxidu křemičitého (SiO2) a atomů fosforu. Vzniklý P2O5 se usazuje na povrchu křemíkové destičky a dále reaguje s křemíkem za vzniku dalších atomů SiO2 a fosforu. Tento proces vede k tvorbě fosforokřemičitého skla (PSG) na povrchu křemíkové destičky.

Atomy fosforu difundují do křemíku, což vede k vytvoření polovodiče typu N.

3. Leptání článků fotovoltaických panelů

Během procesu difúze se používá metoda jednostranné difúze zády k sobě, což vede k difúzi atomů fosforu na bočních a zadních hranách křemíkové destičky.

Za přítomnosti slunečního světla proudí elektrony generované světlem a shromážděné na přední straně přechodu P-N na zadní stranu přes oblast, kde je fosfor difundován podél okraje, což způsobí zkrat.

Zkratování kanálu snižuje paralelní odpor.

Cílem procesu leptání je odstranit část fosforu na okraji křemíkového plátku, aby se zabránilo zkratu přechodu P-N a snížil se paralelní odpor.

Proces mokrého leptání: vložení filmu → leptací nádrž (H2SO4 HNO3 HF) → promývání vodou → alkalická lázeň (KOH) → promývání vodou → lázeň HF → promývání vodou → odstranění filmu

HNO3 reaguje a oxiduje za vzniku SiO2, zatímco HF se používá k odstranění SiO2. Proces leptání v alkalické lázni slouží k vyhlazení nezpevněného povrchu a jeho sjednocení. Hlavním roztokem používaným v alkalické nádrži je KOH. H2SO4 se používá k usnadnění pohybu křemíkových destiček na montážní lince a reakce se neúčastní.

Suché leptání se týká leptání tenkých vrstev pomocí plazmatu. Když je plyn ve stavu plazmy, stává se chemicky aktivnějším.

Výběrem vhodného plynu může křemíková destička rychle reagovat a projít leptáním. Elektrické pole se navíc používá k vedení a urychlování plazmatu a dodává mu energii. Když je povrch křemíkového plátku bombardován, atomy křemíkového materiálu jsou rozrušovány, čímž se dosáhne leptání prostřednictvím přenosu fyzikální energie.

Leptání článků fotovoltaických panelů

4. PECVD

Plasma Chemical Vapor Deposition (PCVD) je proces používaný k nanášení tenké vrstvy na povrch křemíku. Když sluneční světlo dopadá na povrch křemíku, přibližně 35 % se ho odrazí. Aby se zlepšila absorpce slunečního světla solárním článkem, aplikuje se antireflexní vrstva. Tato vrstva zvyšuje fotogenerovaný proud, což vede k vyšší účinnosti přeměny. Kromě toho film obsahující vodík pasivuje povrch článku, čímž snižuje povrchovou rekombinaci na emitorovém přechodu. Tím se snižuje temný proud, zvyšuje se napětí naprázdno a zlepšuje se celková účinnost fotoelektrické konverze. Vodík ve filmu může reagovat s vadami nebo nečistotami v křemíku. Tato reakce přesouvá energii ze zakázaného pásu do valenčního nebo vodivostního pásu.

Ve vakuovém prostředí při teplotě 480 stupňů Celsia se na povrch křemíkového plátku nanese vrstva filmu SixNy, přičemž se jako vodič použije grafitová loďka.

5. Sítotisk článků fotovoltaických panelů

Zjednodušeně řečeno jde o proces sběru proudu a vytváření elektrod pro solární články. Nejprve se na zadní stranu článku nanese stříbrná elektroda, poté se vytiskne a vysuší hliníkové zadní pole. Poté se vytiskne přední stříbrná elektroda se zaměřením na kontrolu hmotnosti mokrého pole a šířky dílčí mřížky.

Pokud je mokrá hmotnost druhého kroku příliš vysoká, vede to k plýtvání suspenze a nedostatečnému vysušení před vstupem do vysokoteplotní zóny. To může mít za následek, že v suspenzi zůstanou organické látky, které brání úplné přeměně na kovový hliník.

Nadměrná hmotnost může také způsobit, že se solární článek po spékání zakřiví. Pokud je mokrá hmotnost příliš nízká, spotřebuje se během spékání veškerá hliníková pasta. Vznikne tak oblast slitiny s křemíkem, která není vhodná pro zpětný kovový kontakt. Důvodem je špatná boční vodivost a pájitelnost. Navíc může způsobit vyboulení nebo jiné vzhledové vady.

Pokud je šířka třetí mřížkové linie příliš široká, zmenšuje se plocha článku přijímající světlo a snižuje se účinnost.

Metoda tisku: fyzický tisk, sušení

Sítotisk článků fotovoltaických panelů

6. Spékání článků fotovoltaických panelů

Spékání je proces zahřívání elektrod vytištěných na povrchu článku při vysoké teplotě. To pomáhá elektrodě a křemíkovému čipu vytvořit dobrý elektrický kontakt, což zlepšuje napětí naprázdno a faktor plnění článku. Zajišťuje také, že elektroda má nízký odpor, což vede k vysoké účinnosti konverze.

Spékání pomáhá usnadnit difúzi vodíku do procesu PECVD. Tato účinná pasivace článku je další výhodou.

Použitá metoda spékání je vysokoteplotní rychlé spékání a ohřevu se dosahuje infračerveným ohřevem.

Spékání je komplexní proces difúze, proudění a fyzikálních a chemických reakcí. Přední Ag difunduje do křemíku přes SiNH, ale nemůže dosáhnout povrchu P-N, a zadní Ag a Al difundují do křemíku. Vzhledem k nutnosti vytvoření slitiny je nutná určitá teplota. Ag, Stabilita slitin tvořených Al a Si je různá, proto je nutné nastavit různé teploty pro dosažení legování, resp.

Spékání článků fotovoltaických panelů

Od roku 2008 se společnost Mosaic Solar zaměřuje na výrobu různých fotovoltaických modulů a nabízíme vám řadu skleněných modulů využívajících technologii PERC.

Vyberte si Mosaic Solar, protože máme vysoce kvalitní technologii solárních panelů, která splní vaše potřeby, kontaktujte nás a vytvořte společně zelenou budoucnost!

Může se vám také líbit:

Instalace fotovoltaických modulů: horizontální versus vertikální instalace
Jak používat moduly s oboustranným dvojsklem
Nový trend ve fotovoltaických článcích: obdélníkové destičky (182R a 210R)