Průvodce krok za krokem pro optimalizaci využití fotovoltaických systémů na balkonech: od výběru, přes instalaci až po údržbu

· Průmyslové Novinky,Novinky Společnosti Maysun

S neustálým zlepšováním povědomí lidí o ochraně životního prostředí a rozvojem nových energetických technologií věnuje stále více lidí pozornost solárním fotovoltaickým systémům na výrobu energie.
To je patrné zejména v posledních letech. Balkonová fotovoltaika je přenosný fotovoltaický systém, který přeměňuje sluneční světlo na elektřinu pro napájení domácností a malých kanceláří.
Při instalaci a používání balkonového fotovoltaického systému musíme znát některá opatření. Tím lze zajistit efekt využití energie a bezpečnost. Znalostí těchto opatření můžete maximalizovat účinnost a potenciál fotovoltaického systému na balkoně. V tomto článku jsou uvedena některá bezpečnostní opatření pro používání fotovoltaiky na balkonech.

V tomto článku se seznámíte s následujícími informacemi:

  • Jak vybrat a nainstalovat fotovoltaické panely na balkon?
  • Jaká jsou bezpečnostní opatření pro balkónovou fotovoltaiku?
  • Jaký vliv mají objektivní faktory na balkonovou fotovoltaiku?

Jak se rozhodnout pro instalaci fotovoltaických panelů na balkon?

Vyberte si správnou balkonovou fotovoltaiku pro standardizovanou instalaci. Je důležité vzít v úvahu životní podmínky, ekonomické faktory a místní zákony a předpisy. Jen tak lze zajistit, že fotovoltaické moduly budou vhodné pro váš vlastní balkon a vaše vlastní energetické požadavky. Proto je třeba najít správného dodavatele.

Instalace balkonových fotovoltaických systémů,vliv místa bydliště na životní prostředí

1. Objektivní vliv místa bydliště na životní prostředí

Místo instalace a plocha instalace balkonových fotovoltaických modulů jsou určeny především objektivním vlivem prostředí místa bydliště. Volba umístění je velmi důležitá, protože účinnost balkonového fotovoltaického systému závisí na světelném výkonu. Obecně jsou pro instalaci vhodnější střechy orientované na jih nebo východozápad.
Slunce by mělo na solární modul svítit vertikálně. Ujistěte se, že na balkoně nejsou žádné překážky. Tímto způsobem může být sluneční energie plně absorbována. Abyste z balkonové elektrárny získali co největší užitek, je rozhodující úhel sklonu solárních modulů vzhledem k základnímu bodu. Při orientaci na jih se doporučuje sklon 30 až 45 stupňů.

Spotřebitelské poradenské centrum Porýní-Falc uvádí, že svislé instalace na balkonových zábradlích vedou ke snížení výroby. Ty mohou dosahovat až 50 %. Zde je příklad: Zatímco systém orientovaný na jih s výkonem modulů 300 W vyrobí při sklonu 30 stupňů 292 kWh solární energie ročně, při sklonu 90 stupňů (tj. při vertikální montáži) vyrobí pouze 200 kWh.

Obecně lze říci, že fotovoltaický systém s výkonem na úrovni kilowattů dokáže v průměru vyrobit asi čtyři kilowatthodiny elektřiny za rok. Pokládka dlaždic vyžaduje plochu střechy 10 metrů čtverečních a šikmá pokládka vyžaduje asi 7 metrů čtverečních v závislosti na sklonu. Podle spotřeby energie a dostupného prostoru mohou uživatelé zhruba odhadnout, kolik fotovoltaického systému na výrobu elektřiny potřebují. V současné době jsou pro projekty fotovoltaických elektráren vhodnější rodinné domy, jako jsou vily, řadové domy, odlehlé oblasti a venkov.

ekonomické faktory

2. Osobní ekonomické faktory

Přestože je osobní projekt distribuované fotovoltaické výroby elektřiny spojen s velkými investicemi, jedná se o dlouhodobý a ekologický investiční projekt. Levnější stojí kolem 600 eur za kompletní sadu a dražší modely mohou stát i 1 200 eur. Odborníci předpokládají, že domácnost si pomocí nich může vyrobit asi 10 až 20 procent elektřiny. Kolik elektřiny se vyrobí, však závisí na orientaci systému a počtu hodin slunečního svitu v roce v dané oblasti.

Dolnosaské poradenské centrum pro spotřebitele v Dolním Sasku tvrdí, že se zapojení solárních systémů v závislosti na lokalitě a způsobu využití téměř vždy vyplatí, jen amortizace pořizovacích nákladů trvá déle.
Příklad: Typický plug-in solární modul má rozměry asi 1 x 1,70 metru a výkon asi 300 wattů. Při optimální orientaci může dodávat asi 200 až 300 kWh ročně, což umožňuje, aby dva moduly dodávaly dvakrát více energie.

Při výkonu 600 wattů a ceně elektřiny 40 centů za kWh můžete ročně ušetřit až 240 eur. Nákup se tak vrátí již za několik let. Tato zařízení jsou konstruována tak, aby vydržela, často vydrží 20 a více let.

Instalace balkonových fotovoltaických systémů,být v souladu s místními zákony a předpisy

3. Instalace musí být v souladu s místními zákony a předpisy

Při použití balkonového fotovoltaického systému dbejte na dodržování místních zákonů, předpisů a stavebních norem. Na některých místech mohou platit zvláštní požadavky na instalaci a používání fotovoltaických systémů. Těmto předpisům byste měli rozumět a dodržovat je.

Před instalací na střešní a balkonové zábradlí a vnější stěny si vždy ověřte zákonné požadavky. Montáž je technicky možná, ale je třeba dodržovat zákonné požadavky. Například instalace fotovoltaických mikrosystémů na balkony nebo fasády může změnit vzhled budov, v nájemních bytech vyžaduje souhlas pronajímatele a vyžaduje relativně většinové hlasování ve společenství vlastníků jednotek.

Zatímco v rodinném domě je instalace relativně snadná, ve svém domě máte větší volnost při montáži. I zde je však nutné dodržovat místní stavební předpisy. Pokud si nejste jisti, zda ve vaší obci platí stavební nebo konstrukční předpisy, požádejte o bližší informace příslušný stavební úřad.

Jaká jsou bezpečnostní opatření pro fotovoltaiku na balkoně?

U balkonové fotovoltaiky jde o výrobu a přenos elektrické energie, proto je třeba věnovat bezpečnosti velkou pozornost. Při instalaci vyhledejte odbornou pomoc. Můžete tak zajistit správnou instalaci vodičů a konektorů. Kromě toho by měla být přijata nezbytná izolační opatření.

Konektor je pevně spojen s vnitřním měděným jádrem kabelu. Experimenty ukázaly, že když kabel překročí mezní teplotu, kterou může vydržet, vnější plášť se deformuje. To může způsobit uvolnění kabelu. Když dojde k uvolnění, odolnost kabelu vůči tahu a krutu vzhledem ke konektoru není dobrá a uvolnění způsobí změnu kontaktního odporu kovových kolíků nebo virtuální spojení mezi nabitými tělesy. Tím se zvyšuje možnost vzniku požáru. Zvyšuje se také riziko přetržení kabelu, což může mít za následek úraz elektrickým proudem.

bezpečnostní opatření

Uživatelé musí pravidelně kontrolovat funkční stav systému. Tímto způsobem zajistí, že nedojde k ohrožení bezpečnosti, jako jsou zkraty a unikající proudy. Švédský úřad pro elektrickou bezpečnost (Elsäkerhetsverket) vydal varování před riziky zásuvných solárních panelů běžně používaných na balkonech.

Místní výrobní zařízení během instalace omylem dodávalo energii do odpojené sítě. Tím se elektrikáři, kteří instalují fotovoltaické systémy na balkonech, vystavují riziku úrazu elektrickým proudem. Při používání fotovoltaických panelů může být spotřeba energie vyšší, než je běžná velikost kabelu. To může způsobit požár.

Jaký vliv mají objektivní faktory na balkonovou fotovoltaiku?

Po úspěšné instalaci balkonového fotovoltaického systému je důležité zvážit vliv následujících faktorů. Tím se maximalizuje účinnost výroby energie a fotovoltaický potenciál. Je také nutné být připraven na výkyvy účinnosti fotovoltaiky.

Počasí

Počasí:

Rychlost větru má vliv na fotovoltaické systémy. Můžete zvýšit zátěž. To způsobuje stárnutí modulů a zhoršování jejich výkonu, protože se mění vlhkost a teplota vzduchu. Teplota ovlivňuje výkon fotovoltaických systémů. Optimální účinnost je obvykle v určitém teplotním rozmezí. Příliš vysoké nebo příliš nízké teploty snižují účinnost. V létě teplota stoupá. To může vést k přehřívání fotovoltaických modulů. Proto je třeba zvážit opatření pro větrání a chlazení.
Balkonové fotovoltaické systémy využívají k výrobě elektřiny sluneční záření. Intenzita a doba trvání slunečního záření závisí na lokalitě, ročním období a povětrnostních podmínkách. To je velmi důležité. Dostatek slunečního záření zvýší účinnost fotovoltaických systémů. Zamračené počasí účinnost snižuje.
Při plánování fotovoltaického systému je důležité zohlednit povětrnostní podmínky v dané oblasti. To má vliv na volbu uložení a stylu.

Znečištění životního prostředí

Znečištění životního prostředí:

Znečištění má vliv na čistotu a propustnost světla fotovoltaických modulů, což následně ovlivňuje účinnost výroby energie fotovoltaickými systémy. Například po delším používání se na povrchu fotovoltaických modulů může usazovat prach, částice a znečišťující látky a vytvářet na nich film.
Když se sníží propustnost slunečního světla, světelná energie není plně absorbována. Proto ji nelze přeměnit na elektřinu. I zastínění malou částí škodlivých látek ovlivní běžnou účinnost výroby energie celého fotovoltaického solárního panelu.
Vrstvy prachu a nečistot pohlcují a ukládají teplo ze slunečních paprsků. Tím se zvyšuje povrchová teplota fotovoltaického modulu. To má za následek nižší účinnost modulu. Proto je velmi důležité fotovoltaické moduly pravidelně čistit.

Kvalita designu a instalace

Kvalita designu a instalace:

Kvalita projektování a instalace fotovoltaického systému je rozhodující pro jeho výkon a životnost. Pokud si vyberete solární panel s nekvalitními a levnými materiály, bude mít kratší životnost. Existuje také vyšší riziko bezpečnostních nehod při používání elektřiny.
Konstrukce musí být pevná a instalace pevná. V opačném případě může dojít k problémům, jako je špatný kontakt vodičů, selhání obvodu nebo poškození. To může snížit účinnost fotovoltaického systému.

Balkónový fotovoltaický systém je udržitelný způsob využití energie, který může přinést mnoho výhod pro náš život. Po správném výběru a instalaci musíme dbát na bezpečnostní aspekty, povětrnostní podmínky a pravidelnou údržbu během používání. Budeme-li dodržovat určitá preventivní opatření, můžeme balkonový fotovoltaický systém lépe využívat a přispět tak ke spotřebě elektřiny v domácnosti a k udržitelnému rozvoji.

Společnost Maysun Solar má systematickou a kompletní továrnu na výrobu fotovoltaických modulů, která vyrábí řadu horkých fotovoltaických panelů různých technologií, aby se přizpůsobila různým specifickým scénářům použití. S řadou fotovoltaických panelů Maysun Solar Balcony se můžete spolehnout na spolehlivost a kvalitu našich výrobků. Kontaktujte společnost Maysun Solar nyní, pojďme společně budovat udržitelnou budoucnost!

Související čtení:

Balkonové elektrárny: udržitelné využívání sluneční energie​
Některé nejdůležitější poznatky z oblasti fotovoltaiky
Výhody, nevýhody a klasifikace fotovoltaické výroby energie, víte?